IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AbbVie и Allergan се сляха окончателно в сделка за 63 млрд. долара

Консолидираните приходи на новосформираното дружество ще са близо 50 млрд. долара за 2020 г.

11:41 | 14.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: <span class="news-rsf-editor-byline"><span itemscope="" itemtype="http://schema.org/Person"><span itemprop="name">Harney </span></span></span>&copy; 2020 Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: © 2020 Bloomberg L.P.

Американската компания за биофармацевтични продукти  AbbVie Inc. финализира сделката за придобиване на производителя на ботокс Allergan за 63 млрд. долара, след като получи регулаторно одобрение от всички държавни органи, изисквани от споразумението за придобиване и одобрение от Ирландския върховен съд.

Федералната комисия по търговия на САЩ обяви в началото на май, че е подписала сделката, след като компаниите се съгласиха да решат проблемите с конкуренцията, като продадоха два продукта на Nestle SA и прехвърлиха на AstraZeneca Plc правата за медикамент за лечение на болест на Крон, който в момента се разработва.

„Радваме се, че достигнахме до този важен момент за компанията, за екипа ни, за акционерите и пациентите, които обслужваме“, казва Ричард Гонсалес, председател и главен изпълнителен директор на AbbVie, цитиран в прессъобщение.

„Приветстваме нашите нови колеги от Allergan за всичките им усилия, заедно с тези на служителите ни, благодарение на които успяхме да постигнем тази повратна точка за компанията ни. С новото си разширено портфолио AbbVie ще бъде още по-добре диверсифициран лидер в изключително важни терапевтични категории както на пазара, така и по отношение на иновациите – обект на проучване, а финансовата ни сила ще ни позволи да продължим да инвестираме в иновативна наука и да обслужваме неудовлетворени медицински потребности на пациентите, които разчитат на нас".

Сделката значително разширява и диверсифицира базата на приходите на AbbVie и допълва съществуващите лидерски позиции в Имунологията с Adalimumab и с наскоро представените продукти Risankizumab и Upadacitinib, в Онкохематологията с Ibrutinib и Venetoclax. Allergan предоставя нови възможности за растеж в Неврологията с Botox® Therapeutics, Cariprazine и Ubrogepant и в своя глобален естетичен бизнес с водещи брандове, сред които Botox® и Juvederm®.

Това разнообразно пазарно портфолио ще надгради съществуващата платформа за растеж на AbbVie (изключвайки Adalimumab) до приблизително 30 млрд.  долара приходи за 2020 година, като консолидираните приходи с Allergan ще са близо 50 млрд.  долара. Това също така осигурява на компанията повишен потенциал за дългосрочен растеж, нарастващ дивидент и инвестиции в иновации във всяка от терапевтичните категории. Дружеството очаква бързо изплащане на допълнителния дълг с нарастване на оперативния паричен поток.

Във връзка с финализирането на сделката Съветът на директорите избра Томас Фрейман, бивш изпълнителен вицепрезидент и главен финансов директор на Abbet, да се присъедини към борда на AbbVie. До момента той бе член на Съвета на директорите на Allergan.

Според условията на споразумението за сделката акционерите на Allergan ще получат 0,8660 акции на AbbVie и 120,30 щатски долара в брой за всяка акция на Allergan, като общото възнаграждение е 193,23 долара за акция на Allergan (въз основа на цената на придобиване на обикновените акции на AbbVie от 84,22  долара към 7 май 2020 г. ). Обикновените акции на Allergan не се търгуват на Нюйоркската фондова борса към момента на приключване на борсовия ден днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още