IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

27,5 млрд. долара напускат Pimco Total Return Fund през октомври

Компанията всячески се опитва да убеди клиентите си, че инвестиционните ѝ стратегии не са се променили с напускането на Бил Грос

10:34 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
27,5 млрд. долара напускат Pimco Total Return Fund през октомври

Рекордните 27,5 млрд. долара (21,9 млрд. долара) са напуснали флагмана на компанията за управление на активи Pimco Total Return Fund през октомври, увеличавайки обема на изтеглените средства от фонда след напускането на Бил Грос, предава Ройтерс.

Размерът на тегленията през октомври задминава 23,5-те млрд. долара, изтеглени през септември. Така основният фонд на Pimco, който е и най-големият взаимен облигационен фонд в света, вече има активи на стойност 170,9 млрд. долара спрямо върха от 293 млрд. долара през 2013 г.

Според анализаторската компания Morningstar обаче и Total Return Exchange-Traded Fonds (ETF) отчита през октомври теглене за общо 437 млн. долара.  Това е вторият пореден негативен месец, след като през септември борсово търгуваният фонд отчете напускането на 631 млн. долара. Със своята стратегия ETF следва политиката на Total Return.

Бил Грос, който съоснова компанята преди 40 години и управляваше Total Return Fund, се оттегли от нея на 26 септември и се присъедини към конкурента Janus Capital Group.

След напускането на Грос Pimco енергично се опитва да увери клиентите си чрез срещи, конферентни разговори и реклами, че компанията ще продължи да действа съгласно същите инвестиционни стратегии. Компанията отчете спад от 5% на размера на управляваните от нея активи през третото тримесечие до 1,876 трлн. долара.

„С напускането на Бил се създаде едно усещане за голяма промяна в Pimco”, написа изпълнителният директор на компанията Дъг Ходж в писмо до клиентите ѝ миналия месец. „Истината обаче е, че въпреки че Pimco се разви като глобална и диверсифицирана компания за инвестиции, нашето ядро остава непроменено“, поясни още той.

От компанията посочват, че тегленията на активи от Total Return Fund бележат значително забавяне през октомври, като почти половината от 27,5-те млрд. долара са изтеглени в първите пет дни на месеца.

„Новото управление на фонда ще трябва да убеди акционерите, че не процесът, а представянето му се е променило“, коментира Тод Розенблут от S&P Capital. „Много инвеститорите обаче видяха в напускането на Грос причина да преосмислят инвестициите си в Pimco Total Return Fund. За много от тях този процес изисква време, така че отливите може да продължат, докато инвеститорите намират нови фондове с по-добро представяне“, добавя той.

На фона на трудностите на Pimco изглежда конкурентите ѝ се възползват от тях, като инвестиционната компания DoubleLine Funds регистрира девети пореден месец на ръст на вливания на средства, привличайки 2,38 млрд. долара през октомври. Фондът на DoubleLine Total Return Bond предлага възвръщамост от 5,94% до този момент за годината, задминавайки цели 87% от конкурентите си по този показател, показват данни на Morningstar.

Total Return Fund на Pimco от своя страна предлага възвръщаемост в рамките на 4,07% за същия период, изоставайки от 79% от конкурентите си.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още