IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Готови сме да обсъдим възобновяването на доставките на зърно от Украйна

Руският президент е предупредил лидерите на Германия и Франция да не доставят тежко оръжие за Украйна

18:33 | 28.05.22 г. 32
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/EPA/MIKHAIL METZEL</em></p>

Снимка: БГНЕС/EPA/MIKHAIL METZEL

Руският президент Владимир Путин каза на лидерите на Германия и Франция в телефонен разговор днес, че Москва е готова да обсъди начини за възобновяване на украинските доставки на жито от пристанищата на Черно море, съобщи Ройтерс, като се позова на Кремъл.

Почти една трета от световните доставки на зърно идват от Русия и Украйна. Русия също така е важен износител на изкуствени торове, а Украйна е водещ износител на царевица и слънчогледово олио.

"Русия, от своя страна, е готова да помогне за намирането на варианти за безпрепятствен износ на зърно, включително износа на украинско зърно от пристанищата на Черно море“, заяви Кремъл.

Путин също така е казал на германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, че Русия е готова да увеличи износа си на изкуствени торове и селскостопански продукти, ако бъдат премахнати санкциите срещу нея. През последните дни руският президент отправи подобни искания и към лидерите на Италия и Австрия.

Руският президент също така е казал, че Москва е готова да поднови преговорите с Киев.

„Особено внимание беше обърнато на състоянието на преговорите, които са замразени заради Киев. Президентът Владимир Путин потвърди готовността на руската страна за възобновяване на диалога“, заяви Кремъл.

Германският правителствен говорител Щефен Хебещрайт каза, че в разговора Шолц и Макрон са призовали Путин към преки преговори с украинския президент Володимир Зеленски.

„Канцлерът и френският президент настояха за незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски. Те призоваха руския президент към сериозни преки разговори с украинския президент и търсене на дипломатическо решение на конфликта", заяви говорителят.

По думите му разговорът, посветен на уреждането на ситуацията в Украйна, се е състоял по инициатива на Шолц и Макрон и е продължил 80 минути.

Според изявлението на Кремъл относно разговора на Путин с Макрон и Шолц руският държавен глава е отправил предупреждения срещу доставките на тежко оръжие за Украйна, предадоха DPA и БТА. Той е подчертал, че доставянето на по-мощни оръжия крие риск от по-нататъшна дестабилизация на ситуацията и от обостряне на хуманитарната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

32
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
tigan. be mama vi da ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
т и ***... е лоша дума! смятай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 1 година
че то остана ли нещо за износ... *** окраднаха всичко от окупираните територии!... зърно, перални,климатици, ***,скрап... квото се сетиш, тия са по крадливи от ромските "братя"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
И още нещо, таварищи, Запада може да достави такива оещръжия, че на opките ще им се стори, че се бият с джедаите, НО това не се прави по една основна причина - рязкото сваляне на г.aщурите на джуджето и показването на цял свят всъщност колко жалки са opлите може да доведе до ядрен конфликт, просто щото жужето е няма нищо друго. Затова и тактиката е такава - пълно изцеждане на пиянската армийка и мордорската държава. До нива, когато сами ще си съберат партакешите и обратно към Мордор! Дотогава ще се фоставят само оръжия за удържане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ти ми кажи какво да обяснявам на неграмотни хора - пишеш изброЙл и очакваш, че някой ще те възприеме насериозно ли?? Целия копейнишки слугинаж сте такива - неграмотни и непътували, неуспели с собствения си живот, но отворили усти да обяснявате неща, които нито сте виждали, нито знаете за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 1 година
Зелка ТРИ МЕСЕЦА - Ти имаш ли представа за това време ако те наистина имаха желание да окажат истинска военна помощ колко техника можеше да бъде доставена ??? - Единственото по голямо нещо са Полските танкове - Немски зам министър наскоро каза че има негласно споразумение на НАТО да не бъде доставяна тежка военна техника западно производство - ракети с голям обсег и тн тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 6
beinsa
преди 1 година
Никой не вярва на джуджето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
От преди месец спряха брифингите за това коя държава какво въоръжение изпраща на украинците... Поради тактически причини... :)))... Значи там вече има над 300 бойни машини на пехотата, имат артилерийски радари, имат един куп полеви дронове за наблюдение и целеуказване, имат гаубици и снаряди за тях, имат леко стрелково оръжие... Според теб тези милиарди, които се гласуват за какво са...?! И какво стои срещу тях...?! Да ти прави впечатление че активните бойни действия вече са средоточени само в няколко части на държавата и няма колони и атаки...?! На украинците според мен им трябват около 3-4 седмици да си натрупат оръжията и боеприпасите и ще изметат денацификаторите и детеубийците методично и последователно, задължително без да взимат пленници...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 4
Kiro_100
преди 1 година
*** = Tъnников ... Офф, офф .. ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 4
Kiro_100
преди 1 година
Бравос за МИНУСИТЕ .. ЩО НЕ СЕ КРЪСТИШ ... ***'НИКОВ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още