IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът „Петков” подаде оставка

Президентът започва консултациите за съставяне на ново правителство днес на обяд

10:36 | 27.06.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Оставката на правителството на Кирил Петков е внесена в Народното събрание. На този етап не е предвидено изявление на премиера в оставка.

До оставката се стигна след вот на недоверие към кабинета на тема икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС и одобрен в пленарната зала с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. 

Преди това „Има такъв народ“, една от четирите партии в управляващата коалиция, обяви напускането си и изтегли своите министри.

Правителството на Петков беше свалено, докато се опитваше да излезе от задънената улица в преговорите за разширяване на Европейския съюз с балканските държави, което накара младши член на коалицията да напусне, отчасти защото се противопостави на усилията да се подпомогне кандидатурата на съседна Северна Македония за влизане в блока.

Очаква се в следващите дни държавният глава Румен Радев да връчи проучвателен мандат на най-голямата парламентарно представена формация – „Продължаваме Промяната“, а съпредседателят ѝ и премиер в оставка Кирил Петков заяви, че партията ще се опита да води разговори за съставяне на ново правителство в рамките на това Народно събрание. 

Вчера Кирил Петков заяви, че след като получат мандата на президента кабинетът, който ще предложи, ще е в същия състав. Той каза още, че няма да води преговори с отделни личности, които изброи, но е готов да разговаря с другите депутати от парламентарните групи.

"Продължаваме Промяната“ няма да преговаря със Слави Трифонов, с Бойко Борисов, с Делян Пеевски и с Костадин Костадинов. С ДБ и с БСП имаме диалог. Ние не искаме избори. Но няма да платим цената някой задкулисен играч да продължи да контролира обществените средства“, каза вчера Петков.

Ако „Продължаваме Промяната“ не реализира мандата, по конституция той отива във втората политическа сила ГЕРБ-СДС, откъдето вече посочиха, че ще го върнат и няма да водят разговори. 

Правомощие изцяло на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде неуспешен, Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори.

Държавният глава Румен Радев започва от днес консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Предвидените в чл. 99, ал. 1 от Конституцията консултации с парламентарните групи ще се проведат в президентската институция на 27 и 28 юни.

Днес, 27 юни, държавният глава ще приеме от 13.00 часа представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната". По-късно - представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС; на парламентарната група на „Движение за права и свободи“; и на парламентарната група "БСП за България".

На 28 юни, вторник, ще се проведат консултации с представители на парламентарната група на "Има такъв народ"; на парламентарната група на „Демократична България“; на парламентарната група на ПП "Възраждане".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Trustcrusher
преди 1 година
Изпрати си голите охлюви на обучение да прочетат колко години назад технологично по отношение на строителство на реактори, безопасност, ефективност и т.н. е следващата най-напреднала държава след расия, а именно Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Що бре , Асен кат нищо щеше да започне 7-ми реактор в Козлодуй , естествено не рашистки ... Че нещо много често започнаха да отпадат аварийно от мрежата сегашните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
melon
преди 1 година
Тези юнаци, ако имаха малко повече акъл, а не толкова празна самочувственост, щяха да внимават със Зеления сертификат, ваксините, фашиcта Денков и Асена... Така на предишните избори щяха да гласуват повече хора за тях. Аз лично не гласувах за тях, защото видях, че действат в посока сертификати и насилствени ваксинации, а това за мен е огромна червена линия. Абе скапаняци са - комунистически отрочета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още