IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И БСП отказа консултации с президента Румен Радев*

Приоритет за социалистите е актуализацията на бюджета, става ясно от съобщение на партията

15:11 | 27.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на БСП Корнелия Нинова.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Лидерът на БСП Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

И БСП отказа да отиде на консултациите, свикани спешно от президента Румен Радев, след като тази сутрин (27 юни) премиерът Кирил Петков депозира оставката на правителството. Първи при държавния глава трябваше да влязат от "Продължаваме промяната", но от партията поискаха друга дата за среща, отбелязвайки, че в момента в Народното събрание тече процедурата по второ четене на бюджета.

"В тази връзка очакваме нова дата от г-н Радев и неговата администрация, която да е след извънредното заседание на НС във вторник и след очакваното разглеждане на измененията и допълненията  в Закона за държавния  бюджет в сряда", написаха от партията мандатоносител, в позиция до медиите.

Бюджетната процедура беше посочена като мотив и от БСП, за да не участва в консултациите при Румен Радев.

"За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта за земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за  бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор", коментират социалистите в своето прессъобщение.

Те очакват от Президентството да насрочи друга дата за консултации, "когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци".

Румен Радев свика спешно консултации минути, след като стана ясно, че Петков е депозирал оставката в деловодството на Народното събрание. Очакваше се днес той да разговаря с първите четири партии в парламента - "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

В Президентството по-рано днес отидоха представителите на ГЕРБ - СДС Томислав Дончев и Десислава Атанасова. Те заявиха, че в рамките на този парламент няма място за "принципна коалиция" и заявиха, че ще върнат веднага проучвателния мандат за съставяне на правителство, ако го получат.

Първи в процедурата и с право на опит да съставят правитебство са "Продължаваме промяната", които днес ще се съберат на национален съвет, а по-късно предвиждат и разговори с досегашините си коалиционни партньори. Заявките на партията са да се опитат отново да сформират кабинет, но не е ясно дали начело отново ще застане Кирил Петков.

Президентът има право да избере на кого да връчи третия мандат за съставяне на правителство и това не е задължително третата по големина партия в Народното събрание.

"В това Народно събрание трудно може да се намери онзи диалог, който да произведе хомогенно мнозинство, за да има евроатлантическо управление в България", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на консултациите при президента.

Той посочи, че трябва отново да се обърнат към избирателите и в следващия парламент да се влезе с ценности, цели и предложения за приоритети на държавата. За ДПС приоритети са - енергийна и продоволствена сигурност и независимост.

* Допълнена с позицията на ДПС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още