IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Герхард Шрьодер напуска съвета на директорите на "Роснефт"

Вчера Бундестагът реши да лиши Шрьодер от някои привилегии, с които се е ползвал в качеството си на бивш канцлер

15:47 | 20.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Герхард Шрьодер. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Герхард Шрьодер. Снимка: Bloomberg LP

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, приближен на президента на Русия Владимир Путин, ще напусне съвета на директорите на "Роснефт". Това съобщи руската петролна група, цитирана от AFP и БТА. Същото ще направи и германският бизнесмен Матиас Варниг.

Според "Роснефт" Герхард Шрьодер е информирал компанията, че не може да продължи да изпълнява функциите си в рамките на управителния  орган. Отнасяме се с разбиране към решението им и благодарим за постоянната помощ, обяви руският гигант в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Бившият германски канцлер е председател на комитета на акционерите в Nord Stream AG, която отговаря за управлението на "Северен поток 1". Той е също председател на борда на директорите на Nord Stream 2 AG и лобираше активно за разширяване на проекта и изграждането на "Северен поток 2". Седмици преди началото на войната в Украйна Шрьодер беше номиниран за член на Надзорния съвет на "Газпром", но все още обмисля дали да поеме поста. 

Бундестагът, долната камара на германския парламент, реши вчера да лиши Шрьодер от някои привилегии,  с които се е ползвал в качеството си на бивш канцлер.

Депутатите от Европейския парламент също са приели с мнозинство резолюция с необвързващ характер, с която искат той да подаде оставка, припомня AFP.

Герхард Шрьодер бе подложен на остри обществени критики заради факта, че запазва доходоносната си позиция в съвета на директорите на "Роснефт", на която е от 2017 г.

Напускането на Шрьодер и Варниг идва след оттеглянето на петима други чуждестранни вицепрезиденти на "Роснефт", съобщиха пред Ройтерс шестима източници.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
консервант
преди 1 година
Този *** е типичен представител на германските комунисти от 90-те, прикрил се под името социалдемокат! Това се опита да направи и Лилов, но при болшевиките в БZП това не проработи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още