IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земята в Япония поскъпва за втора поредна година заради ултраниските лихви на ЯЦБ

Увеличението на средните цени за земя се ускорява с 0,4% спрямо ръста от 0,1% през предходната година и се дължи отчасти на повишаването на цените на имотите

17:46 | 19.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на японската земя се повишиха за втора поредна година през юли, като ценовият ръст се разпространява и извън големите градове, сочи правителствено проучване, цитирано от Nikkei Asia Review.

Анализът показва, че ползите от политиката на Японската централна банка (ЯЦБ) за свръх ниски лихви се разширяват.

Увеличението на средните цени за земя се ускорява с 0,4% спрямо ръста от 0,1% през предходната година и се дължи отчасти на повишаването на цените на имотите в Япония, сигнализирайки за позитивното възстановяване на икономиката. 

Проучването на земеделското министерство отчита цените на земята на 1 юли и сравнява темпа на растеж спрямо същия период година по-рано.

Цените на земята са сред данните, които ЯЦБ внимателно наблюдава, за да прецени как нейната ултра разхлабена парична политика влияе на икономиката и цените на активите.

Цените на търговската земя в Япония, които изключват урбанизираните райони около Токио, Осака и Нагоя, се повишиха с 0,3% през годината до 1 юли, достигайки положителни стойности за първи път, след като ценовия балон се срива преди 28 години.

Постоянното увеличение на входящите туристи и свръх ниските лихви подтикват търсенето на хотелско строителство и офис сгради, посочва правителството в своето проучване.

Цените на търговските площи в цялата страна се повишават с 1,7% след ръст от 1,1% през предходната година, подпомогнати от силното търсене на офис сгради в големите градове.

Цените на земите за жилищно строителство се понижават с 0,1%, по-бавно в сравнение с предходния спад от 0,3% през юли 2018 г.

Министерството е проучило около 21 500 места в цялата страна. Проучването се използва като стандарт за сделките със земя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още