IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо мрачните прогнози за жилищния пазар в Хонконг не се сбъдват?

Търсенето от купувачи от континенталната част на Китай подкрепя предприемачите от града-държава

09:19 | 16.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Прогнозите за имотния пазар в Хонконг по това време миналата година бяха мрачни като гледката от кулата Peak в един от дните с най-голямо замърсяване в града-държава, пише Financial Times.

Очакваше се политическата несигурност, забраните за пътувания, свързани с пандемията от COVID-19, и решението на Великобритания за отваряне на вратите за жители на Хонконг, които притежават паспорти за британски граждани, да отнемат милиарди от стойността на имотите.

Но имотният пазар в града, не за първи път, не отговори на мрачните прогнози.

Макар че наемите намаляха, сделките с имоти в Хонконг през април са нараснали над два пъти по стойност, сочат даанни на Имотния регистър. На вторичния пазар цените на жилищата са напът да достигнат 23-годишен връх, според данни на имотната агенция Centaline. Средните цени на жилищата са само с 2% под историческите върхове.

„Хонконг е уникален пазар. Има постоянно търсене от купувачи, за които цената не е от значение. Предлагането винаги е ограничено. Нищо от това не се е променило“, коментира Дерек Чан, ръководител на изследванията в имотната агенция Ricacorp Properties.

Очакваше се, че имотният пазар ще бъде засегнат от решението на Великобритания да позволи благоприятен път за гражданство за трите милиона жители на територията, които имат или отговарят на критериите за получаване на британски паспорт.

Миналата година са били издадени 310 хил. паспорта за британско гражданство, което е два пъти повече спрямо предходната година. Според прогнозите около 153 300 жители на Хонконг ще се установят във Великобритания тази година, показва изследване на британското вътрешно министерство. Част от тези притежатели на британски паспорт вероятно са активни купувачи във Великобритания.

За жителите на Хонконг Лондон вероятно изглежда относително привлекателен. Градът беше най-скъпият имотен пазар в света миналата година със средна цена на жилищата от 1,2 млн. долара, или близо 21 400 долара на квадратен метър, над два пъти повече спрямо цените в Лондон. Освен това първокласните жилищни имоти в Хонконг носят една от най-ниските доходности в глобален план от 1,8%. За сравнение средната доходност в Лондон в края на миналата година беше 3,8%.

Никой от тези фактори обаче не е от особено значение за богатите инвеститори от континенталната част на Китай, търсещи място, което е удобно близо до дома, за да вложат парите си. През последните десет години цените на жилищата в Хонконг са нараснали с над 200%. Купувачите от континенталната част, които следят възвръщаемостта в миналото, се завръщат в града, за да запълнят празнините, оставени от местните жители.

Покупките на жилищни имоти в Хонконг от китайски купувачи от континенталната част са нараснали с 40% през първите два месеца на тази година. Неотдавнашните усилия на властите в Пекин да създадат връзка за управление на богатството между континенталната част и Хонконг вероятно е тласнала търсенето нагоре. Възможно е този ход да е възприет от някои жители на континенталната част като знак за одобрение от Пекин на инвестициите в Хонконг.

„При запазване на настоящия темп цените на жилищата трябва да нараснат с до 15% тази година“, казва Чан. Според него е забележително, че търсенето от китайски купувачи от континенталната част се запазва, въпреки че границите между Хонконг и континенталната част на Китай до голяма степен остават затворени заради пандемията. „Когато границите бъдат отворени отново, ще има драматичен ръст“, допълва той.

Предприемачите в Хонконг бързат да се възползват. След като продали нови сгради, Road King Infrastructure и Sun Hung Kai повишават цените на последните си апартаменти с 11%.

На фондовия пазар обаче строителните компании от Хонконг бяха избягвани през по-голямата част от миналата година, което ги обезцени значително. Техните книжа се търгуват със значителна отстъпка спрямо нетната стойност на активите – доста над 50%, тъй като се смята, че са обременени с политически рискове и са изложени на трайния спад на туризма в града-държава.

По-внимателен поглед обаче показва, че печалбите от растящите наеми и цени на имотите в портфейлите им от активи в континенталната част на Китай компенсират ниските наеми на търговски площи и празните хотели в Хонконг. Това дава на инвеститорите експозиция към ръстове от централни бизнес имоти в значими градове като Шънджън и Шанхай без голямото дългово бреме на предприемачите от континенталната част.

Предприемачите от Хонконг разполагат със значителни ликвидни средства и имат един от най-силните счетоводни баланси в света.

Фактът, че мрачните прогнози през миналата година не се сбъднаха, подчертава добрите възможности за колебаещите се инвеститори. Те трябва да си вземат бележка от хонконгските предприемачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още