IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво да внимават инвеститорите в бизнес имоти в ЦИЕ?

Сред рисковете са затягане на инвестиционния цикъл, недостиг на пазара на труда, Brexit, посочва консултантска компания

20:45 | 05.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Инвеститорите в недвижими имоти в шестте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) трябва да бъдат напълно запознати с всички възможни рискове. Те включват затягане на инвестиционния цикъл, недостиг на пазара на труда, подобряване на условията за правене на бизнес в други конкурентни икономики по света, Brexit и свързаното с него намаляване на европейско финансиране, популистката политика на ЦИЕ и рискът от ефектите на данъчното облагане. Електронната търговия и въвеждането на гъвкаво работно време могат да имат влияние в дългосрочен план.

Това става ясно от доклада Outlook 2019: Climbing at the altitude на консултантската компания Colliers International.
Наличието на евтино финансиране е главен фактор за позитивното развитие на пазара на недвижими имоти в Европа и ЦИЕ през последните години. То доведе инвестиционните обеми в ЦИЕ-6 до нови висоти през 2018 г., равняващи се на 13,8 млрд. евро или с 5% повече на годишна база.

Възвръщаемостта продължи да върви надолу през миналата година в столиците по отношение на офисните и някои трансакции с търговски площи. Очакванията за 2019 г. са че само в определени локации тази тенденция ще продължи (предимно при офис площи в столични градове).

Нивата на финансиране са ниски, но с капиталовите печалби през последните години възвръщаемостта намалява. Както при много класове активи в глобален аспект, ликвидността на недвижимите имоти в ЦИЕ-6 се увеличи. Печалбите са най-атрактивни в сектора на индустриалните имоти, като акцентът е върху логистичните площи пред производствените, отчитат от Colliers.

Успокоение на потреблението

Паричното предлагане в еврозоната регистрира спад от края на 2016 г. насам. Това е предвестник на забавяне на икономиката в Европа. Неговите признаци вече се забелязват в Западна Европа, а очакванията на Colliers са в ЦИЕ-6 то в най-добрия случай да достигне плато.

Прогнозите за развитието на потреблението имат водещо значение за притока на финансиране в недвижими имоти в ЦИЕ. Инвестиционните бизнес модели са свързани с факта, че близо половината инвестиции в региона са в търговски и логистични имоти и хотели и индиректно с наемането на служители за офисния и индустриалния пазар, обясняват от Colliers.

Потреблението достигна своите върхове в ЦИЕ-6 преди 6-12 месеца, а в Румъния дори по-рано. Очаква се то да реализира най-високата си стойност до средата на 2019 г.

„Продължаването на тенденцията на увеличение на възнагражденията много над нивата на инфлация ще подпомогне потреблението и наемните цени през 2019 г. Това ще доведе до ръст на сектора на услугите в ЦИЕ през следващите години и ще предпази региона от ефектите на рязък спад в глобалната икономика“, коментира Марк Робинсън, специалист проучвания Colliers CEE.

Най-важният макроикономически индикатор за ЦИЕ през 2019 г., лихвените проценти в еврозоната, остава статичeн. Това би трябвало да премахне притесненията, свързани със затягането на условията за кредитиране, ликвидността, интересите на купувачите и цените. Colliers прогнозира избирателно намаляване на възвръщаемостта от инвестиции в столиците на държавите в региона. При отсъствието на финансова криза в еврозоната, финансирането чрез кредити би било полезно.

Brexit

Brexit вероятно ще доведе до намаляване на финансирането по европейски програми и до нови изисквания в това отношение към ЦИЕ-6. Съгласно местното законодателство и съответната държавна политика сравнително балансираните бюджети на държавите от региона ще компенсират в известна степен редуцираните средства от страна на ЕС. 

Други ефекти от Brexit могат да бъдат малки намаления на сумите, изпращани от имигранти към държавите им на произход (към техните семейства) или промяна в миграционния баланс, което ще има благоприятен ефект върху ситуацията с недостига на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още