IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork влиза на борсата през задната врата?

Компанията преговаря с SPAC, може да бъде оценена на около 10 млрд. долара

11:32 | 29.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Benjamin Girette/Bloomberg</p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Почти година след неуспешното IPO компанията за наемане на споделени офисни пространства WeWork прави нов опит за борсов дебют през задната врата, твърди Wall Street Journal. Според вътрешни източници WeWork разговаря с инициатори на няколко компании за придобиване със специално предназначение (Special Purpose Acquisition Companies), които вече са листати и търсят активи за поглъщане.

Според статия в Wall Street Journal WeWork преговаря със SPAC, създаден от Bow Capital Management, за сделка, при която стартъпът може да бъде оценен на почти 10 млрд. долара. През 2019 г., преди плановете за фондовия пазар да се провалят, компанията, финансирана от японския инвеститор Softbank, беше оценена на 47 млрд. долара.

„През последната година WeWork остава фокусирана върху изпълнението на нашите планове за постигане на рентабилност“, каза Лорън Фритс, главен комуникационен директор на WeWork. „Нашият значителен напредък, съчетан с нарасналото търсене на гъвкаво офисно пространство, показва положителни признаци за нашия бизнес. Ще продължим да изследваме възможности, които ни помагат да се приближим към целите си“. 

WeWork е голям играч на пазара за гъвкави офис площи. Той подписва дългосрочни договори за наем с наемодатели, след което след обновяване на помещението и обзавеждането му дава под наем малки офиси или дори цели сгради на наематели за краткосрочно наемане.

Ако WeWork осъществи своя публичен дебют чрез SPAC, това би спестило дългия и труден път към листването. Опитът на WeWork да влезе на публичните пазари през 2019 г. се провали, когато инвеститорите отхвърлиха губещата пари компания и нейния визионер, но непостоянен лидер Адам Нойман, който впоследствие подаде оставка като председател и главен изпълнителен директор. 

Това също би било едно от най-ярките доказателства за лудостта около т. нар. SPAC, или компании с празен чек, както са известни. Spac е дружество посредник, което първоначално събира капитал чрез IPO, за да инвестира парите в поглъщането на компания, която все още не е идентифицирана. Докато не бъде закупена компанията, парите се заделят в сметка и се инвестират в краткосрочни държавни облигации на САЩ. Трансакцията трансформира целта в публична компания в рамките на сделка, която може да отнеме по-малко време и е по-малко тромава от традиционното IPO.

Компанията не търси капитал и няма незабавна нужда от пари в брой, твърдят някои източници на WSJ.  WeWork, която беше в опасност от фалит, когато IPO се разпадна, има повече от 3 млрд. долара в отчета си към третото тримесечие, когато последно отчете резултати. Главният изпълнителен директор на компанията Сандип Матрани каза, че WeWork се очаква да стане печеливш в края на 2021 г.

WeWork имаше отрицателен свободен паричен поток от 517 милиона долара през третото тримесечие при приходи от 811 милиона долара, което е с 8% по-малко от второто тримесечие.

SoftBank притежава мажоритарен дял от WeWork и бъдещата роля на японския технологичен конгломерат ще бъде ключов фактор в преговорите с потенциални партньори за сливане или нови инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още