IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork успокоява: Имаме достъп до дълг за милиарди долари

Във вторник SoftBank съобщи, че може да се забави или да се откаже от инвестирането на 3 млрд. долара в закупуване на акции на инвеститори и служители

16:17 | 19.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Ръководители на WeWork съобщиха, че компанията има подкрепата на ключовия си инвеститор и достъп до дълг за милиарди долари, с което опита да успокои служителите си, след като SoftBank Group намекна, че може да се откаже от план за обратно изкупуване на повече акции в стартъпа за co-working пространства, предава Bloomberg.

В съобщение до акционери на WeWork от вторник се казваше, че SoftBank може да забави или да се откаже от споразумение да инвестира 3 млрд. долара в закупуване на акции, притежавани от инвеститори и служители. В имейл до служителите си в сряда ръководителите на WeWork посочиха, че изкупуването на акциите „няма никакво отношение към финансовия ангажимент на SoftBank към самата WeWork и не оказва влияние върху настоящата ликвидна и финансова сила на бизнеса ни“.

Съобщението до служителите на WeWork, с което Bloomberg разполага, е подписано от Марсело Клор, изпълнителен президент на WeWork и ръководител в SoftBank, и от главния изпълнителен директор на WeWork Сандим Матрани.

SoftBank се ангажира да предостави 3,3 млрд. долара дългово финансиране, но една трета от него е обвързана с финализирането от SoftBank на закупуването на акции от акционери на WeWork.

„Не трябва да има никакво съмнение в подкрепата на SoftBank за WeWork и стратегическия петгодишен финансов план, който продължаваме да изпълняваме заедно“, пишат ръководителите.

Говорител на компанията майка на WeWork, We Co. е отказал коментар.

Съобщението едва ли ще успокои притесненията около бизнеса на WeWork. Компанията обяви нетна загуба от 1,25 млрд. долара само през третото тримесечие. Клор заяви, че има план за превръщането на компанията в устойчив бизнес през идните пет години.

В имейла до служителите Клор и Матрани заявяват, че заради сътресенията, причинени от пандемията от коронавирус WeWork преценява редица действия, за да гарантира, че ще остане „добре позиционирана“ да успее както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, без да уточнява какви са действията. „Настоящата обстановка също така засилва значението и неотложността на превръщането на WeWork в печеливш и устойчив бизнес“, пишат ръководителите.

Те също така защитават решението да оставят отворени обектите на WeWork в света заради зависимостта от компании членки, сред които и доставчици на служители за болници, клиники и хранителни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още