IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork не е платила наем за някои от обектите си през април

Компанията за споделени работни пространства е залята от обаждания на наематели, които отказват да платят наем или искат прекратяване на договорите си

11:02 | 09.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bryn Colton/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

WeWork не е платила наема за април за някои локации и се е свързала със собствениците на имоти с искане за намаляване на наема, споразумения за споделяне на приходи и други поправки в договорите, тъй като се стреми да намали пасивите, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

WeWork е платила този месец наема за други локации, заяви друг източник, пожелал да остане анонимен, тъй като въпросът е от частен характер.

„WeWork вярва в дългосрочните перспективи на нашите локации и отношенията ни със собственици в цял свят“, съобщи говорител на компанията в комюнике. „Вместо да прилагаме обща политика на компанията за рентните плащания, се свързваме отделно с всеки един от нашите над 600 глобални партньори собственици, за да работим в добро сътрудничество за намирането на конкретни за дадения актив решения, които са от полза за всички засегнати страни“, допълни говорителят.

Базираният в Ню Йорк гигант в пространствата за съвместна работа води разговори с най-големите собственици в света, като се стреми да намали с 30% значителното си бреме от наемни пасиви, което към 30 юни м. г. Възлизаше на 47 млрд. долара, казват запознатите източници.

Ръководителите на WeWork обмислят решения, включително споразумения за споделяне на приходите. Тези сделки ще дадат на собствениците възможност да събират част от бъдещи приходи, генерирани от всеки имот. Първоначалните данни сочат, че собствениците не са склонни да ги приемат, казват запознати източници.

В същото време Financial Times съобщава, че наематели на WeWork са отказали да плащат наем или са поискали прекратяване на договорите си през последния месец. Това подлага на допълнителен натиск работещата на загуба компания на фона на намаляването на нивата на заетост в обектите й и на паричните потоци.

Гигантът в оперирането на пространства за съвместна работа е бил залят от обаждания и имейли от големи и малки компании, които са предприели мерки за запазване на собствените си средства заради замразяването на икономиката вследствие на коронавируса, съобщават запознати източници.

Нивата на заетост в офисите на компанията са намалели до около 64% в началото на април спрямо 79% в края на септември. Запознат източник обаче предупреждава, че спадът все още не отразява в цялост последиците за икономиката от кризата и ръста на развалените договори. 

WeWork е предложила наемни ваканции, за да запази някои клиенти и да предоговори месечните условия за други в опит да задържи колкото се може повече от над 662 000-те си членове.

Много компании обаче са решили да не преговарят с WeWork и са премахнали информацията за кредитната си карта от системата й за плащане или са отказали да платят наем за месеца, казва запознат източник и допълва, че изгубените приходи възлизат поне на няколко милиона долара.

Операторът на круизни кораби Royal Caribbean е бил една от компаниите, които през последните дни са уведомили WeWork, че ще спре да плаща наем за площите, които наема в Маями.

WeWork остави повечето от 739-те си офиса отворени, след като пандемията от коронавирус обхвана целия свят, като ги затваряше само по нареждане на правителствата или за почистване, след като наемател даде положителен тест за вируса. Въпреки че останаха отворени, офиси на WeWork на ключови пазари като Ню Йорк и Лондон са слабо запълнени.

Проблемът с растящите свободни площи се задълбочи от агресивните усилия за разрастване на компанията миналата година. Тя подписа стотици нови договори за наем преди провала на първичното си публично предлагане през септември, което принуди съоснователя й Адам Нойман да се оттегли и я остави на няколко седмици от изпадане в неплатежоспособност.

Въпреки че WeWork спря този растеж, тя продължи да отваря офиси в сгради, за които вече беше подписала договор за наем, раздувайки портфейла си с над 200 нови локации през второто полугодие на миналата година.

Преди два дни WeWork заведе дело срещу най-големия си инвеститор след провала на ключова част от сделката за спасяването на компанията на стойност милиарди долара.

В съдебните документи WeWork обвинява SoftBank, че поставя „собствените си интереси“ на първо място заради отказа й от план за изкупуване на акции на стойност до 3 млрд. долара от други инвеститори, пише ВВС.

Миналата седмица SoftBank съобщи, че няма да пристъпи към изкупуването на акциите. Японската компания се позова на разследвания срещу американския стартъп и въздействието на коронавируса. Тя също така заяви, че не е успяла да преструктурира бизнеса си в Китай, което е било едно от условията за спасителната сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още