IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече граждани на Хонконг се насочват към инвестии в имоти на Острова

Възможността за британско гражданство привлича жителите на административната територия, на която Пекин наскоро наложи закон за националната сигурност

22:42 | 24.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Винсент Лий сърфира из уебсайтовете на британските агенции за имоти, докато стои в апартамента си в Хонконг и – поне този път, е благодарен за високите цени на жилищата в града. Продажбата на жилището му с площ малко под 75 кв.м в предградие на 45 минути от финансовия квартал на Хонконг ще му донесе достатъчно пари за закупуване на три еднофамилни къщи в Кент, целевата му дестинация, пише FT.

Лий същевременно е в очакване на подробности за плана на британското правителство да предостави на около 3 млн. хонконгци, които притежават британски отвъдморски паспорти, път за придобиване на гражданство.

„С парите, които ще ми останат от продажбата на имота ми в Хонконг и закупуването на двуфамилна къща в Кент, ще продължа да разполагам с няколко милиона хонконгски долара, така че бих могъл да купя друг апартамент като инвестиция“, казва Лий, който се занимава с доставка на  храни и напитки от цяла Азия за търговци на дребно.

Първоначалният му план е бил да инвестира в Шотландия, но го е променил заради съпругата му, която не желае да живее далеч на север. Като компромис той се надява да купи инвестиционен имот в Глазгоу, където учи в университет.

Хонконгските кандидати за британско гражданство ще имат право да доведат зависими лица, които не притежават британски отвъдморски паспорт. Кандидатите ще имат право да поискат едно- или петгодишна виза или две 30-месечни визи преди да поискат право за пребиваване за неограничен срок. Те ще имат право да получат пълно британско гражданство след шест години престой в страната.

Притежателите на британски отвъдморски паспорти в Хонконг претеглят възможностите си за бягство, тъй като мнозина се опасяват от последствия заради наложения от Пекин закон за националната сигурност. За много собственици на имоти в Хонконг високите цени в града сега са благодат, защото им осигуряват финансирането, необходимо за преместването им в чужбина.

Средната цена на имотите в Хонконг се покачи до 1,25 милиона долара тази година, според доклада Global Living 2020 на CBRE. С това градът е най-скъпият пазар на жилища в света – на практика два пъти по-скъп от Лондон, където средната стойност е 624 225 долара.

Според данни на Demographia Хонконг е най-недостъпният пазар на света, тъй като средната цена на жилище там е 20,8 пъти повече от средния доход на домакинство в града.

Желанието на купувачи от Хонконг да инвестират на Острова се посреща с удоволствие от агентите по недвижими имоти в Лондон, особено имоти висок клас, чиито продажби почти спряха след избухването на пандемията от коронавируса. Фред Скарлет, директор по продажбите в строителната компания Clivedale London, казва, че интересът към апартаменти в проекта Mandarin Oriental Mayfair се е увеличил значително напоследък, като близо две трети от запитванията идват от купувачи от Хонконг. Апартаментите струват  между 3 милиона и 10,5 милиона британски лири.

Гари Хершам, директор на лондонската агенция Beauchamp Estates, заяви, че "континенталните [китайски] и хонконгските инвеститори са станали водеща група от чуждестранни купувачи на луксозни имоти в Лондон“ през последната година. „Тяхното господство на пазара се затвърждава въпреки Covid-19“, казва той.

Наскоро гражданин на Хонконг е купил жилище за 200 млн. паунда - най-скъпият дом, продаван някога на Острова.

Въпреки наплива към Великобритания заради опцията за гражданство, масово изселване от Хонконг не се очаква, тъй като много представители на средната класа там вече са си осигурили чуждестранен паспорт. Гражданите на Хонконг отдавна са сред топ инвеститорите в чужбина.

Великобритания е привлекателна за граждани на Хонконг заради историческата им връзка, както и качественото образование и слабата в момента лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още