IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Ню Йорк имотите в Airbnb са повече от наличните жилища за дългосрочен наем

Жилищният пазар в Манхатън става все по-нажежен, миналия месец наемите са нараснали до 3670 долара за новоподписани договори

10:41 | 19.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Броят на жилищата за краткосрочен наем в Ню Йорк надвишават тази на наличните апартаменти, което подлага на натиск наемателите, търсещи дом на нажежения жилищен пазар, пише Bloomberg.

Общият брой на активните обяви за краткосрочни наеми в петте квартала на града, в които има публикувани обяви в Airbnb и Vbro на Expedia Group, е надхвърлил 22 хил., сочат данни на компанията AirDNA. В същото време наличните апартаменти за дългосрочен наем в Манхатън, Бруклин и части от Куинс са малко над 7500, показват данните за април на компанията за недвижими имоти Douglas Elliman Real Estate.

AirDNA определя като активни тези обяви, които са били резервирани поне един ден миналия месец.

Жилищният пазар в Манхатън става все по-нажежен, като средните наеми през април са нараснали до 3870 долара за новоподписани наемни договори миналия месец. През април налични за наемане са били 4709 апартамента, което е значителен спад спрямо 20 743 година по-рано, което поставя собствениците на имоти в по-силна позиция при преговорите с наематели, търсещи жилище в квартала.

Свободните жилища в Манхатън са били малко над 1,5% миналия месец, което го поставя на второ място в историята по най-ниско ниво на наличности, сочат данните на компанията за оценка на имоти Miller Samuel Inc.

Според критиците бизнес моделът на Airbnb прави домовете недостъпни в големите градове, които са привлекателни за туристи. Airbnb е специализирана в градските пазари, а конкурентът ѝ Vbro е съсредоточен повече върху цели ваканционни жилища.

Ню Йорк засили някои ограничения за краткосрочните наеми, като изисква от платформи като Airbnb са споделят данни за обявите с градските власти, ако искат да отдават домовете си под наем за по-малко от 30 дни.

Ню Йорк изисква също домакините да присъстват в дома, ако той е отдаван под наем за по-малко от 30 дни.
Airbnb твърди, че реалността е по-различна от това, което показват данните.

„В момента данните предоставят несправедливо тесен поглед върху наличностите на имоти под наем в част от града спрямо откъслечни данни за целия град“, заяви говорител на компанията в комюнике.

Той допълни, че обявите на Airbnb са намалели в последните две години. Повечето от тях са съсредоточени в Манхатън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още