IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Холандия ще бъде построена първата в света обитаема 3D принтирана къща

Очаква се тя да бъде готова до средата на 2019 г.

15:51 | 11.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първата обитаема 3D принтирана къща в света ще бъде построена в Холандия в рамките на петгодишен проект за изграждане на нови жилища в момент на остър недостиг на строителни работници в страната, съобщава онлайн изданието porpertywire.com.

Първата къща в Айндховен ще бъде бунгало с три спални, създадено от триизмерно отпечатани бетонни конструкции, и се очаква да бъде готово за обитаване до средата на 2019 г. Работата по проекта, наречен Project Milestone, започва по-късно тази година.

Ще бъдат изградени общо пет жилища, а още четири ще бъдат многоетажни къщи. Всички жилища ще бъдат купени от компанията Vesteda, след което ще бъдат отдадени под наем.

Бетонните жилища са подложени на всички обичайни строителни регулации и ще отговарят на изискванията на днешните обитатели от гледна точка на удобство, план на сградата, качество и цена.

Изследванията, иновациите и дизайна ще продължат по време на строителството на всички къщи, така че могат да бъдат използвани нови техники с напредването на работата. Само външните и вътрешните стени на първото жилище ще бъдат направени с използването на принтер. Но авторите на проекта се надяват, докато достигнат до петото жилище с три спални дренажните тръби и останалите необходими инсталации също да бъдат създадени с използването на принтер.

Елементите на първата сграда ще бъдат отпечатани с 3D принтер в Технологичния университет в Айндховен, но целта е постепенно работата да бъде изместена към строителната площадка. Последната къща ще бъде построена изцяло на място, включително работата по отпечатването.

Университетът в Айндховен е лидер в триизмерния печат на бетонни конструкции. Професорът по бетонни технологии Тео Салет и екипът му отпечатаха неотдавна първия в света 3D принтиран бетонен мост за велосипедисти в селището Гемерт.
Триизмерното отпечатване на бетонни конструкции се смята за революционно в строителната индустрия. Освен че позволява да се строи в почти всички форми, то дава възможност на архитектите да проектират много фини бетонни структури.

Според Руди ван Гурп, мениджър на компанията, която работи по проекта в сътрудничество с Технологичния университет в Айндховен, 3D отпечатаните домове ще станат обичайни в идните пет години.

„В Холандия имаме недостиг на зидари и хора, които работят навън, и това предоставя решение на проблема. В крайна сметка 3D принтирането ще стане по-евтино от традиционните методи. Наред с тухлите и използването на дървен материал това ще бъде трети вариант“, отбелязва Ван Гурп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Koger
преди 3 години
Подобни еднофамилни къщи не са приложими в България поради това, че страната ни попада в силно земетръсна зона. Съгласно новите норми за проектиране на жилищни сгради, всяка една къща трябва да бъде осигурена на хоризонтални сили. Това се постига посредством изграждането на стоманобетонни шайби в къщата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още