IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урбанизацията може да е решение на проблема с работната сила в Китай

Ускоряването на урбанизацията ще се отрази благоприятно на свиващата се работна сила и намаляващата раждаемост в страната

18:43 | 20.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Темпът на урбанизация в Китай ще надвиши предишните международни прогнози през следващото десетилетие. Това ще се отрази благоприятно на свиващата се работна сила и намаляващата раждаемост в страната, казва влиятелен китайски икономист, цитиран от Bloomberg.

Около 75% от китайското население ще живее в градовете до 2030 г. спрямо сегашните 64%, смята Лу Минг, професор по икономика в Шанхайския университет Джао Тонг, специализиран в градското развитие.

„Дори ако работната сила или общото население на Китай започне да намалява, урбанизацията все още може да гарантира, че наличието на работна сила в производството и услугите ще продължи да се разширява“, казва Лу, който участва миналия август в икономическа кръгла маса с президента Си Дзинпин.

„Процесът, при който населението се мести към по-големите градове, ще доведе до по-ефективно използване на трудовите ресурси, което ще доведе до продължаване на икономическия растеж“, заяви той в интервю наскоро.

Бързата урбанизация подхранва икономическия подем на Китай през последните четири десетилетия, като делът на жителите, които живеят в градове, нарасна спрямо нивото от 20% от населението, когато започнаха икономическите реформи през 1979 г. Само през последното десетилетие страната добави повече от 236 милиона градски жители. Това е подкрепа за процъфтяващия пазар на жилища, нарастващия сектор на дребно и световните стокови пазари.

китай китай

Очакванията на Лу за урбанизация са по-високи от прогнозите на останалите наблюдатели. Световната банка и Организацията на обединените нации прогнозират, че 70% от населението на страната ще живее в градове до 2030 г. Въпреки това преброяването през 2020 г. показа, че както правителството, така и ООН са подценявали скоростта на урбанизация, според скорошен доклад на анализатор в Gavekal Dragonomics.

„За жилищния пазар ефектът от по-бързата урбанизация значително надвишава ефекта от по-бавния общ прираст на населението“, пише той.

„По-силната тенденция на урбанизация също означава, че броят на новите градски жители през следващите години ще бъде по-висок от очакваното досега, водейки до по-голямо търсене на нови жилища.“

Градска инфраструктура

Жизненоважно е властите да взимат предвид преместването на населението между регионите и градовете, тъй като те се стремят да увеличат урбанизацията, каза Лу. Това означава да се правят повече инвестиции в жилища, транспорт, болници и училища в градовете, където населението нараства, като същевременно се намалят инвестициите в региони, от които хората се местят, каза той.

През последните няколко години мегаполиси като Пекин и Шанхай планират да ограничат населението си в бъдеще поради недостиг на публични ресурси, но Лу твърди, че тези градове трябва да продължат да реформират своите системи за регистрация на домакинствата, за да привлекат нови хора да се преместят да живеят там.

Неправилно е някои местни власти да мислят, че населението ще спре да се мести в големите градове на определен етап и че нискоквалифицираните работници ще напуснат градовете, тъй като нуждата на градските жители от услуги ще се разширява с нарастването на икономиката, каза той.

Лу заяви, че процентът на урбанизация в Китай може да достигне нивото на развитите икономики от 85% до 90% през следващите две до три десетилетия. За сравнение, процентът на урбанизация беше 83% в САЩ и 92% в Япония миналата година, показват данните на Световната банка.

„Най-голямото предизвикателство пред урбанизацията на Китай ще бъде как да разширим инвестициите, за да отговорим на този приток в градове, където обществените услуги и съоръжения вече са в недостиг.“

„Тенденцията на преместване на населението в големи клъстери на градове няма да се промени“, смята Лу.

Още новини от Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още