IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските улици в центъра на Лондон бавно се връщат към живот

Наематели като ресторанти и магазини проявяват сдържан интерес към нови обекти на Уест Енд

17:14 | 26.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Признаците за бизнес живот се завръщат на Уест Енд, като ресторанти и магазини заемат нови площи с надеждата, че районът ще се оживи отново по-късно тази година, пише Financial Times.

„Сега навлизаме във фаза на възстановяване и сме много по-добре, отколкото преди няколко месеца“, казва Брайън Бикъл, главен изпълнителен директор на компанията Shaftesbury, която притежава редица магазини, барове, ресторанти, офиси и апартаменти в централния квартал на Лондон.

Съживяване със завръщането на оживените, дори препълнени с хора улици не може да се случи твърде скоро за пострадалите от пандемията собственици на имоти на Уест Енд. Макар че свободните площи в портфейла с имоти на Shaftesbury са се утроили до 10,8% миналата година, интересът от наематели сега започва да се засилва, казва Бикъл.

Офертите за наемане на площи, които компанията е получила, са нараснали над два пъти от септември м. г. насам, като ресторантьорите са особено активни, съобщава компанията.

Пътната карта на правителството за вдигане на ограниченията заради пандемията, обявена в понеделник, е дала нов тласък, допълва Бикъл.

„За първи път имаме някакво усещане за посока. Преди, когато имаше светлина в края на тунела, усещането беше, че тя се отдалечава, а сега смятаме, че се приближава“, отбелязва той.

Иън Хоуксуърт, главен изпълнителен директор на компанията Capco, чиито обекти се намират в съседство с тези на Бикъл, казва, че пълното възстановяване вероятно ще бъде отложено, докато министрите разрешат на служителите да се върнат в офиса.

„Хората са положително настроени, но това, което наистина искаме, е офис служителите да се завърнат. Това ще помогне за връщането на нивата на активност до нормалното“, отбелязва той.

Хоуксуърт се надява пътната карта, която може да доведе до отмяна на ограниченията за социално дистанциране на 21 юни, да донесе по-траен изход от блокадите в сравнение с предишните опити за връщане към нормалността.

„Нагласите са много сходни с миналата пролет, когато компаниите се надяваха да се справят добре през лятото. Тогава те отново бяха блокирани, но днес хората са по-уверени, че това ще е последната блокада“, казва Хоуксуърт.

Собственици на имоти на Уест Енд подкрепят наемателите, чиито приходи са пресъхнали, обичайно като опрощават наеми или променят наемни договори, обвързвайки плащането на наемите с оборота.

В четвъртък Shaftesbury съобщи, че е получила едва 36% от дължимите за януари наеми на стойност 9,8 млн. паунда. Компанията е опростила 48 на сто от сумата.

Вероятни са нови проблеми, тъй като мерките за подкрепа на правителството ще бъдат отменени през лятото, предупреждава Бикъл.

„Има стара мантра – повече хора фалират по време на възстановяване, отколкото в рецесия. Реалисти сме, че ще изгубим някои наематели, когато спасителната помощ секне“, признава той.

Заради високите нива на свободните площи бъдещите наематели са в силна позиция да си издействат благоприятни условия като дълги периоди без наем или наемни плащания, обвързани с оборота.

„Сега всички наематели искат пандемична клауза, която гласи, че ако има нова блокада, трябва да има пълно спиране на наемите. Хората няма да забравят бързо коронавируса“, казва Бикъл.

Джеймс Кукси, директор за централната част на Лондон в Crown Estate, която управлява портфейл от бизнес имоти на монархията на стойност 13,4 млрд. паунда в обществен интерес, съобщава, че нарастват запитвания от компании в областта на здравеопазването и благосъстоянието за площи в центъра на британската столица.

Но безпокойството около излизането от коронавируса кара повечето компании да се въздържат от действия за момента, допълва той. „За да обмислят значителна инвестиция, те искат да имат известна сигурност, че ще се стигне до етап, в който улиците отново са пълни“, отбелязва Кукси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още