IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на дребно в САЩ не са платили наеми за 52 млрд. долара от април

Събираемостта през последните месеци обаче се подобрява в сравнение с пролетта, сочат данни на компания за анализи

12:47 | 20.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Осем месеца от началото на пандемията магазините за дрехи, ресторантите, фитнес залите и други бизнеси в САЩ са с неплатени наеми на стойност 52 млрд. долара, предава Bloomberg.

Това е общата сума на наемите, които търговците на дребно са пропуснали от април насам, сочат данни на компанията CoStar Group. Макар че оттогава част от дължимите суми са били платени, оставащите задължения ще се превърнат в бреме за търговците в момент, когато опитват да се възстановят, а собствениците на имотите искат парите си. В някои случаи неплатените суми може да ги тласнат към фалит.

„Ще има големи балони, които ще се спукат догодина или дори през четвъртото тримесечие. Не съм сигурен, че те ще могат да направят тези плащания в допълнение към съществуващите си наеми“, казва Анди Грейзър, съпрезидент на консултантската компания A&G Real Estate Partners.

Неплатените наеми се прибавят към проблемите на компаниите тази година, включително изгубени продажби по време на блокадите, нежелание на потребителите да се завърнат в магазините и ресторантите и дългогодишната миграция на купувачите от физическите магазини към онлайн търговията. Молове Молове

Signet Jewelers е отложила плащането на наеми на стойност около 78 млн. долара, сочат данните на компанията за третото тримесечие. В отчета си за тримесечието до септември Bed Bath & Beyond съобщи, че е забавила наемни плащания на стойност 50,6 млн. долара и води преговори със собствениците на имоти, а Francesca’s Holdings съобщи, че има неплатени наеми за 14,6 млн. долара към 1 август. Веригата магазини за дрехи планира да затвори около 140 магазина до края на януари и предупреди, че има опасност да претърпи финансов срив.

Същевременно Red Robin Gourmet Burgers съобщи, че е получила предупреждения за спрените плащания от някои собственици на имоти, след като спряла да прави пълни плащания през април. Главният финансов директор Лин Швайнфърт заяви пред инвеститори на 5 ноември, че веригата ресторанти води преговори за поправки в около половината от наемните си договори до края на третото тримесечие и продължава разговорите за останалите.

Много от неплатените сметки няма да изчезнат, а вместо това ще бъдат разсрочени за следващата година. Signet съобщи, че планира да изплати просрочените наеми до средата на идната година, а Francesca’s възнамерява да изплати сумата през следващата година, съобщи компанията в тримесечния си отчет през септември. Тя иска от собствениците на имоти още отстъпки.

Натиск върху собствениците на имоти

CoStar изчислява всеки месец пропуснатите наеми от търговски площи, включително плащания от вериги магазини, ресторанти, фитнес зали и барове, като използва собствени данни, статистика от индустрията и публични отчети на собствениците на имоти. Данните не включват закъснели наеми, които може да са били изплатени в следващите месеци. Общо търговците на дребно са платили наеми на стойност 146 млрд. долара от април до ноември, показват данните на CoStar.

По данни на Грейзър групата дължи средно наеми за два до четири месеца от по-ранните месеци на тази година, но се очаква да изплати трудно дълговете, защото продажбите вероятно няма да се върнат на нормални нива догодина.
TIAA Real Estate Account, управлявана от гиганта Teachers Insurance and Annuity Association of America, съобщи в отчета си на 10 ноември, че е получила над 1000 молби от наематели за облекчаване на наемите, основно сред търговците на дребно, като повечето са поискали отлагане на плащанията за по-малко от шест месеца.

Проценти на наемите

До момента събраните наеми от търговците на дребно са нараснали от 54% в края на април на 86% този месец, показват данните на CoStar. Моловете се представят по-зле, като само 79 на сто от дължимите наеми този месец са получени. Това прави ситуацията критична и за собствениците на имоти.

„Ще са необходими години, а не месеци за излизане от тази ситуация“, казва Майкъл Хиршфелд, вицепрезидент на консултантската компания JLL.

Заради отложени плащания на наеми и фалити на редица наематели CBL & Associates Properties и Pennsylvania Real Estate Investment Trust фалираха по-рано този месец. CBL съобщи тази седмица, че е постигнала споразумения с повечето си основни наематели и се стреми към значително подобряване на събираемостта с изплащането от наемателите на просрочени наеми.

Във висококачествените молове събираемостта се подобрява, макар че все още е надолу. Гигантът Simon Property Group е събрал 85% от наемите през третото тримесечие, което е ръст спрямо 72% през предходните три месеца. Brookfield Property Partners съобщи, че е събрал около 75% от дължимите наеми от наемателите в моловете през същия период.

Собствениците на имоти и кредиторите може да поискат да постигнат повече извънсъдебни споразумения сега, когато има обещаващи новини за ваксина, смята Джей Индике, адвокат, който ръководи практиката по преструктуриране в компанията Cooley. С връщането към нормалната ситуация, което изглежда близо, кредиторите може да решат, че е по-добре да продължат да подкрепят търговците на дребно, вместо да ги оставят да фалират.

Междувременно търговците на дребно се отказват от права пред собствениците в замяна на големи намаления на наемите като предоставяне на възможност на собствениците да прекратят договорите им за наем с 90-дневно предупреждение. В същото време търговците на дребно, които са постигнали силни онлайн продажби през последните месеци, може да решат, че не се нуждаят изобщо от магазините или пазарите, които преди са искали. „Разговорите, които водят търговците на дребно за магазините си, са много различни в сравнение с периода преди вируса“, казва Грейзър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още