IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърде много информация: Амстердам спира отварянето на нови центрове за данни

В района в и около града се намират една трета от всички центрове за данни в Европа

15:40 | 20.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Амстердам има повече центрове за данни от всеки друг голям град в света, но както е известно твърде хубаво не е на хубаво.

Холандският град, който привлича технологични компании с ниски данъци и относително евтин ток, няма да отваря нови центрове за данни до края на годината, тъй като бързото им изникване подлага на неудържим натиск имотния пазар и енергийните мрежи, пише Bloomberg.

„Трябва да си поемем дъх и първо да формулираме конкретни политики, така че да получим по-добър контрол върху локацията на центровете за данни“, казва Мариете Седее, отговаряща за околната среда и селското стопанство в община Хаарлемермеер, югозападно от Амстердам.

В Амстердамска област, която обхваща населените места в радиус от около 50 км от града, се намират около 70% от центровете за данни в Холандия. В района в и около града са разположени около една трета от всички центрове за данни в Европа. Много от тях отвориха врати едва през последните пет години.

Технологичните компании побързаха да изградят подобни центрове, тъй като фирми и хора все повече съхраняват данни онлайн и искат бърз достъп до тях. Бързото развитие на центровете за данни съвпадна и със силното търсене, стимулирано от големия брой онлайн трансакции. Холандия е сред най-големите финтех центрове в Европа с над 430 компании, които са активни на пазара, сочат данни на Holland Fintech.

Пречка пред дигитализацията

Холандската асоциация на центровете за данни съобщи, че е изненадана от решението на градските власти в Амстердам да замразят инвестициите в центрове за данни.

„Отличната ни инфраструктура от центрове за данни е магнит за (международни) технологични компании и носи със себе си голяма заетост“, съобщи асоциацията в комюнике. „Изненадани сме, че това сурово решение се взема точно сега и толкова ненадейно“, допълни тя.

Големи технологични компании като Microsoft и Google изградиха големи центрове за данни край Амстердам, в Миденмеер и Грньонинген. Регионалният хъб на Microsoft за облачни услуги е в Холандия, а Google обяви планове в края на юни да инвестира 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара) в разширяването на инфраструктурата си от центрове за данни. Нов обект ще бъде изграден в Агрипорт, на около 50 км северно от Амстердам, а съществуващ обект на около 210 км северно от града ще бъде разширен.

Властите в Амстердам положиха специални усилия да привлекат подобни компании. Холандия предлага също относително евтина електрическа енергия от устойчиви източници, сочат данни на Холандската агенция за чуждестранни инвестиции.

Замразяването на одобренията за нови центрове за данни цели да се направи преглед на ситуацията, съобщиха градските власти. Към момента местните власти нямат много инструменти да управляват локациите на центровете за данни или изискванията, на които те трябва да отговарят. Целта е да се гарантира, че центровете за данни ще заемат възможно най-малка площ и че ще се вписват добре от архитектурна гледна точка в околната среда, допълниха властите в Амстердам.

Търсенето на бизнес имоти и необходимостта от нови жилища в съчетание с политики за запазване на площи за други видове бизнес и за природата подлагат под натиск пазара на имоти в Амстердам. Цените на имотите постоянно подобряват рекорди, тъй като все повече компании и хора се установяват в града след гласуването за Brexit във Великобритания.

Въпреки че Холандската асоциация на центровете за данни уверява, че членовете й са на предни позиции от гледна точка на устойчиво развитие „с напълно електрифицирани центрове за данни, работещи на 80% със зелена енергия“, градските власти твърдят, че може би ще са необходими повече усилия.

„Ще създадем изисквания в областта на осигуряването на безплатна остатъчна топлина за отопляването на жилища и използването на зелена енергия“, казва Мариеке фан Доорнинк, отговаряща за устойчивото развитие в Амстердам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още