IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио измести Лондон като най-оживен пазар на бизнес имоти в света

Обемът от инвестиции в японската столица е достигнал 9,1 млрд. долара през първите три месеца на 2018 г.

15:24 | 12.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Токио измести Лондон като най-оживен имотен пазар в света през първото тримесечие на 2018 г., като мегасделките и необичайно положителните изгледи за икономиката стимулират търсенето, съобщава консултантската компания JLL.

Обемът от инвестиции в японската столица е нараснал над два пъти и е достигнал 9,1 млрд. долара през трите месеца до март, като изпреварва Ню Йорк (9 млрд. долара) и Лондон, който остава много по-назад с 5,9 млрд. долара.

Глобалният обем от сделки е нараснал с 15% и е достигнал 165 млрд. долара, което превръща началото на 2018 г. в най-доброто тримесечие за сделките с бизнес имоти от 2007 г. насам, отбелязва JLL. Трансакциите в Азиатско-тихоокеанския регион са нараснали с 34% до 40 млрд. долара.

„От една страна продавачите са все по-съсредоточени върху забавянето на ръста на наемите заради очакваното ново предлагане на офис площи, а от друга страна високото равнище на заетите площи в съществуващите сгради тласка нагоре обемите от трансакции“, отбелязва Манабу Танигучи от клона на JLL в Токио.

Японската столица очаква значително строителство на офис сгради до 2020 г., което вероятно ще потисне ръста на наемите. Но в краткосрочен план те ще продължат да растат (в 12-те месеца до април наемите са се повишили с 1,8%), а общото равнище на вакантните офис площи в Токио е само 3%.  През 2017 г. БВП на Япония е нараснал с 1,8%, а безработицата е намаляла до рекордните 2,5%, което вещае добро бъдеще за търсенето на офиси.

Доходността от офис площи остава привлекателна, като достига 2,9% в Токио спрямо 2,7% в Лондон и около 1,7% в Ню Йорк, показва изследване на компанията DWS.

Местните инвеститори са били най-активни през първото тримесечие в Япония, докато чуждестранните купувачи са съставлявали само 17% от трансакциите, показва изследването на JLL. За сравнение, през 2017 г. те са били 26%.

В същото време японските инвестиции в имоти в чужбина рязко са намалели до 240 млн. долара през първото тримесечие след изключително активната 2017 г., когато достигнаха 34 млрд. долара (повишение със 70% спрямо 2016 г.).

“Въпреки това пенсионните фондове и други институционални инвеститори ще запазят интереса си към придобивания на чуждестранни пазари и големи строителни, търговски компании и частни фондове ще продължат да търсят възможности в имоти в чужбина“, казва Танигучи.

Той очаква Токио и други големи японски градове да запазят инвестиционната си активност до края на тази година, като обемът от местни инвестиции трябва да нарасне с 5 до 10% спрямо 2017 г. и да достигне 4,3-4,5 трлн. йени (около 400 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още