IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темповете на ръст на ипотечното кредитиране в Русия ще спаднат наполовина

Двигател на пазара през 2017 г. ще бъде Санкт Петербург

14:49 | 27.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Темповете на ръст на ипотечното кредитиране в Русия тази година ще се забавят почти двойно в сравнение с 2016 г. - от 27 до 15%. Двигател на пазара ще бъде Санкт Петербург, съобщава руският сайт „Известия“, като се позовава на данни на агенция „Експерт РА“.

Анализаторите очакват спад на цените на фона на растящата конкуренция при обем на пазара от 1,7 трлн. рубли през 2017 г. Размерът на заемите за покупка на жилище ще се доближи до 5 трлн. рубли в началото на 2018 г., прогнозират експертите.

Прогнозата се основава на това, че се изчерпва ефектът на отложеното търсене заради икономическата стагнация от 2014–2015 г. Освен това кредитополучателите няма да ползват допълнителна подкрепа заради изчерпването на правителствената програма за субсидиране на лихвите по ипотеки. Тя бе приета в края на март  2015 г. и приключва през май 2917 г.

Фактор за сдържането на растежа ще бъде и намаляването на обема на жилищното строителство.

Стимул за развитието на пазара може да даде най-динамично развиващият се по отношение на ипотечните заеми регион Санкт Петербург, смятат експертите. Той се отличава с минимално ниво на лихвите и добра дисциплина при разплащането от страна на кредитополучателите.

Градът може да се окаже перспективен за строителите, тъй като растящите цени през 2016 г. позволяват да се увеличи обемът на жилищното строителство въпреки динамиката на пазара.

При ръст на ипотечния пазар от 35,5% в Москва през 2016 г. в Санкт Петербург увеличението на жилищните заеми е било 39,6%.

Според други анализатори – от Агенцията по ипотечно жилищно кредитиране (АИЖК), увеличението при ипотечните кредити през тази година ще бъде 10–15% на базата на понижени лихви и постепенен ръст на разпологаемите доходи на населението. Според  АИЖК е некоректно да се говори за забавяне в темпа на ръст на ипотечния пазар, тъй като пазарът през 2016 г. е преодолял спада и е преминал към ръст.

За 2016 г. експертите отчитат възстановяване на пазара, плюс ниската база от  2015 г., а сега не наблюдаваме такъв ефект. Предвид това ръст от 15% ще е знак за излизане от кризата и тенденция за устойчиво развитие, смятат анализаторите.

Ръст на пазара се очаква и в други големи агломерации като Московска, Самарска, Екатеринбургска и Ростовска област.

По данни на Централната банка, АИЖК и групата ВТБ лихвите по ипотечните кредити спадат до предкризисните нива от средно 12% и по-надолу. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още