IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании напускат Сан Франциско, а наемите намаляват с 35%

Градът е сред най-засегнатите в САЩ от тенденциите, породени от COVID-19

12:46 | 19.12.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Технологичните акции поскъпват, а големи първични публични предлагания се очаква да създадат милионери. Но в Сан Франциско времето на бума свърши, пише Bloomberg.

Ръстът на заразените с коронавирус върна технологичния хъб към блокада. Офисите са празни, тъй като политиките за работа от вкъщи се удължават за неопределено време. Макар че продажбата тази седмица на акции на местните компании Airbnb и DoorDash ще донесе богатство в града, много служители вече са напуснали и са се установили в околностите или по-далеч.

Последиците от това са най-силно изразени на пазара на недвижими имоти, където наемите на апартаменти намаляват най-много в САЩ.

Средният наем на студио се е понижил с 35% на годишна база миналия месец до 2100 долара, а цената на едностаен апартамент е надолу с 27% до 2716 долара, сочат публикувани тази седмица данни на сайта Realtor.com. Спадовете се ускоряват в сравнение с по-ранната фаза на пандемията, което е знак, че хората, разполагащи с гъвкавост да се преместят, напускат района, който продължава да е сред най-скъпите за жилища в Америка. Сан Сан

Сан Франциско е сред най-засегнатите градове в САЩ от тенденциите, предизвикани от COVID-19, въпреки че голяма част от индустрията, която е двигател на богатството му, процъфтява. Макар че много финансови компании в Ню Йорк карат служителите си да се завръщат в офиса, технологичните компании възприемат все повече работата от разстояние, засилвайки перспективите за по-дългосрочна трансформация на района, известен колкото с красотата и лежерността си, толкова и със скъпите си имоти и опустошително неравенство.

Технологичните „компании са сред най-гъвкавите в разрешаването на служителите им да работят от разстояние и много хора се възползват от това“, коментира Даниел Хейл, главен икономист в Realtor.com. Тя очаква наемите на апартаменти в Сан Франциско в крайна сметка да се възстановят, въпреки че това зависи доколко бързо хората ще се завърнат в офиса.

Някои компании предприемат стъпки, за да намалят офис площите си, което е знак, че разместването на пластовете заради вируса няма да е временно. Празните офис площи в Сан Франциско почти се удвоиха през тази година до 8,3%, в резултат на което офертните наеми намаляха с почти 9%, сочат данни на консултантската компания CBRE.

По-рано тази година Pinterest плати близо 90 млн. долара, за да прекрати наемния си договор в нова кула в центъра на града, тъй като преосмисляла къде може да бъдат базирани бъдещите служители след COVID ерата. Стартъп компанията Opendoor плати 5,2 млн. долара, за да прекрати преждевременно наемния си договор в центъра, сочи регулаторен документ.

Гигантът от Силициевата долина Hewlett Packard Enterprise съобщи миналата седмица, че мести централата си в Тексас, присъединявайки се към компании като Palantir Technologies и Charles Schwab в преместването на централите им извън Калифорния към по-евтини щати.

Ханс Хансън, президент на консултантската компания от Сан Франциско Starboard Commercial Real Estate, специализирана в офис пазара, очаква последиците от пандемията върху града да бъдат сходни с периода след земетресението през 1989 г., при което загинаха над 60 души, а районът остана в плен на несигурността години наред.

„Ние разчитаме на технологиите. Те си отидоха“, казва Хансън, чийто бизнес до голяма степен е свързан със стартъпи в начален или среден стадий на развитие с офиси в центъра на града.

Икономиката на Сан Франциско също понася тежък удар от блокадите заради коронавируса, които засягат възможностите на хората да правят плащания на фона на затварянето на бизнеси. Обитателите на апартаменти се стремят към намаляване на наемите, а почти 9% не са платили изцяло ноемврийския си наем, сочат данни на Асоциацията на апартаментите в Сан Франциско, която защитава правата на собствениците. Наемите на апартаменти в централните части близо до офис сгради са „опустошени“, докато повечето жилищни квартали са относително стабилни, коментира представителят на асоциацията Чарли Гос.

Това създава очаквания за продължаващо местене на хора, които живеят близо до работното си място. В допитване сред служители в технологични компании от сайта Blind около 20% от близо 1200 участници са заявили, че са напуснали Сан Франциско. Над 10 на сто, или 124 души, са били категорични, че са се изместили за постоянно.

Но Сан Франциско отдавна се колебае между възходи и падения и всеки път излиза по-проспериращ. Градът отдавна привлича хора по причини, които не са свързани с професионални амбиции, включително либерални политики, природни красоти и забележителна гей общност, казва Джед Колко, главен икономист в компанията Indeed. През последните години тези фактори бяха изместени, тъй като технологичните компании започнаха да доминират в икономиката, а цените рязко скочиха.

Макар че според Колко Сан Франциско ще остане технологичен център, работата от разстояние и по-ниските наеми означават, че причините хората да се установяват в града може да се променят.

„Сан Франциско и Калифорния регистрираха най-големия си приток от население малко след световната финансова криза, когато цените на жилищата станаха относително достъпни. Значителен спад на цените на недвижимите имоти може да привлече хората обратно“, казва Колко.

Одри Янг, съсобственик на бутика Two Birds, се надява потенциалната нова достъпност да привлече някои от типичните обитатели на Сан Франциско от времето, когато се установила в града за първи път преди 14 години.

„Това, което ме привлече в Сан Франциско е, че можеш да си такъв, какъвто искаш. Може да си голият мъж в Кастро и на никого не му пука. Но честно казано смятам, че технологичните компании ще останат“, споделя Янг.

Намаляващите цени са от полза и за служителите, които не можеха да си позволят жилищния пазар в града. 58-годишният Робърт Дюмас, работи за Lyft и Uber в района на Залива на Сан Франциско, но живее на два часа разстояние, в Лос Банос, защото е по-евтино. Пътуването е толкова дълго, че често му се случва да отсъства от дома седмици и дори месеци наред, като спи, където може, и се къпе във фитнес зали или хотели, когато не работи. Сега, когато наемите намаляват, Дюмас мисли да се установи по-близо.

„Те още не са паднали достатъчно, за да е по-различно за мен“, казва той, но очаква, че цените ще продължат да намаляват. „Всяка седмица карам все повече хора до летището. Виждам все повече камиони с вещи на местещи се хора“, допълва Дюмас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Гавин Нюсом свръши чудесна работа. Масово се изнасят в Тексас. От Демократичен в Републикански щат. Този е един от най-мразените говернатори наравно с Куомо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
SA
преди 3 години
Ни стигат ли копейките за депозита?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Те напускат и София и скоро ще видим спад на наемите също от 30-50%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още