IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните жилища под наем в Мадрид и Барселона растат рязко заради пандемията

Цените на жилищата в Испания се увеличават с най-бавния темп от началото на 2015 г.

13:06 | 20.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Пазарът в Испания остава под натиск вследствие на пандемията. Броят на апартаментите,които се предлагат под наем в Мадрид, е нараснал от март насам със 115%, а в Барселона – с 92%, сочат данни на един от най-големите имотни портали в Испания, Idealista, цитирани от Ройтерс.

Причината за големия брой празни жилища под наем е изчезването на туристите от градските центрове, последвани и от някои местни жители.

В цялата страна броят на обявените апартаменти под наем е нараснал с 63% между март и септември, тъй като общата несигурност отлага решенията на хората и жилищата, които останаха празни по време на блокадата през пролетта, най-сетне излизат на пазара, казва говорител на Idealista.

Жилищата, използвани за краткосрочен наем, вече бяха наводнили жилищния пазар в Испания няколко седмици след първата блокада в страната през март.

Последвал е и втори приток на имоти на пазара, след като местни жители, които трябвало да се справят с намаляващите си доходи или възможността да работят от разстояние, се върнали в родните си градове, избирайки по-евтини жилища, споделени с повече хора, или връщане в семейството, казват редица брокери на недвижими имоти, интервюирани от Ройтерс.

Но изобилието от имоти на пазара не е достатъчно, за да задоволи дългосрочното търсене, и засега не е засегнало ръста на цените на годишна база. Наемните цени са нараснали с 12% през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на друг голям онлайн портал за имоти, Fotocasa.

Цените на наемите обаче все пак леко са се понижили, отбелязвайки спад от 0,7% през третото тримесечие спрямо второто тримесечие, показват още данните на портала.

Отделни данни на испанския Национален статистически институт показаха, че цените на жилищата в Испания са нараснали с най-бавния си темп от началото на 2015 г. през второто тримесечие, предава Ройтерс. 

Покачването с 2,1% спрямо същия период на миналата година е с над един процентен пункт по-слабо спрямо първото тримесечие и показва трайно забавяне на инерцията на пазара на недвижими имоти в Испания. 

"Забавянето на цените ще продължи през 2020 г. вследствие на вътрешния и международния макроикономически контекст", коментира Анаис Лопес, говорител на Fotocasa. "Възможно е статистическият институт да регистрира първи спадове на цените на имотите през идните месеци", допълва той. 

Новопостроените имоти са стимулирали ръста на цените през второто тримесечие със скок от 4,2%, докато цените на жилищата на вторичния пазар са се покачили с 1,8%, сочат данните на испанската статистика, което отразява засиления интерес към новите жилища от институционални инвеститори. 

По-строгите правила за финансиране за бъдещите собственици на жилища в Испания, чиято покупна сила все още не се е възстановила от предходната икономическа криза, също натежават върху вторичния пазар от края на 2019 г., отбелязва Fotocasa. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още