IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в Китай се издига все по-нависоко

В страната се намират 60 от 100-те най-високи сгради в света

14:42 | 28.08.13 г.
<p>
	Финансовото сърце на Шанхай - отличителният белег на града.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовото сърце на Шанхай - отличителният белег на града. Снимка: Ройтерс

Икономиката на Китай може и да се забавя, но строителството става все по-високо и по-високо, пише The New York Times.

В Китай се намират 60 от 100-те най-високи сгради в света, които в момента са в строителство. Стремежът към висините на Чанша, столицата на провинция Хънан, обаче породиха известни съмнения.

Базираната в Чанша компания Broad Group планира още през тази зима да е приключила строителството на новата най-висока сграда в света. Компанията се надява да постави рекорд за най-бързо строителство, макар че изграждането на небостъргача беше отлагано на няколко пъти и забавено с няколко месеца.

Отделно от компанията съобщиха, че ръководството й е наредило строителството да бъде прекъснато отново, докато се изчакат допълнителните разрешителни от регулатора в Пекин, а и заради опасенията на властите и на медиите. Строителят обаче е решен да завърши сградата на всяка цена.

Мащабите и скоростта за реализация на обявяваните напоследък проекти в Китай предизвика дебат в национален мащаб дали местните власти и строителните фирми не са отишли твърде далеч в манията си да докоснат небесата, пише изданието.

„Суетата на някои местни правителства определи как да изглежда хоризонтът на градовете“, пише вестникът People's Daily.

В момента се приключва строителството на екстремно високи небостъргачи в Пекин, Шанхай, Шънджън, Гуандзъ и Чунцин. Две кули се строят и в Ухан, като зад амбициозните проекти стоят не само местните власти, но и държавни банки. Това засилва страховете, че в един момент данъкоплатците ще платят сметката, ако проектите се окажат губещи.

„Ако оставите нещата на пазара, едва ли много от тези сгради щяха да бъдат реализирани наистина“, коментира Чао Куон Уин, професор по недвижими имоти и строителство в Университета в Хонконг. Засега обаче строителният контрол в Китай не е спрял строителството на нито един от мащабните и скъпи проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още