IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителите в Китай се пренасочват към по-малките пазари на имоти

Префокусирането на урбанизацията ще насърчи строителството на жилища в трето- и четвъртостепенни градове в страната

17:33 | 22.11.13 г.
Строителите в Китай се пренасочват към по-малките пазари на имоти

Китайските строители вероятно ще започнат да изграждат по-големи апартаменти в по-малки градове, за да се възползват от новия порив за урбанизация от страна на властите в Пекин, пише Reuters.

По-голямата част от земята, закупена от няколко от големите строителни компании, е в градове със среден размер с бързоразвиващи се икономики. В Китай има общо 50 града, вписващи се в това описание, като много от тях са в делтата на Перлената река и в западната част на страната, където са разположени хиляди фабрики.

Тези градове с население до 10 млн. души вероятно ще привлекат много потенциални купувачи на имоти през идните години, след като миналата седмица Китай обяви, че ще ревизира системата си за жителство. Според сегашните правила мигриращите работници, местещи се да работят в градовете, нямат право на социални услуги и не могат да купуват имоти.

На фона на постепенното облекчаване на правилата, което ще позволи на повече мигранти да притежават имоти и да се възползват от социални услуги, около 100 млн. души вероятно ще се преместят в градовете през следващите 17 години, прогнозират от Moody's. Това създава огромни възможности, както и възможност за растеж.

Преди да бъдат обявени промените в политиката миналата седмица, много строители от континенталната част на Китай се въздържаха от действия, отчасти поради опасенията си, че Пекин ще засили мерките за справяне със спекулативните сделки на пазара на имоти, които допринесоха за скока на цените на жилищата в големите градове.

Към средата на миналата година най-големите строителни фирми в Китай са разполагали с 25 млрд. долара в брой - предостатъчно средства, с които да засилят строителните си дейности в момента, след като насоката на държавната политика вече е по-ясна.

China Overseas Land, Country Garden и Shimao Property Holdings Ltd. държат по над 93% от общите си парцели в по-малки градове, според данни на BNP Paribas. Това ги поставя в много добри позиции да се възползват от новите политики.

Над 90% от новите парцели, придобити от China Vanke Co Ltd. и Evergrande Real Estate Group Ltd. миналата година, също са във второстепенни и третостепенни градове.

Икономическите и социални реформи, обявени миналата седмица, включват и облекчаване на политиката за едно дете в Китай, което вероятно ще удвои ползите за строителите, тъй като някои родители ще потърсят възможност да се преместят в по-големи апартаменти. Промяната ще доведе до около 9,5 млн. нови бебета през следващите пет години, според прогнози на BofA Merrill Lynch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още