IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната цена на жилищата в САЩ достигна рекордните 300 хил. долара

Достъпността на жилищата отвъд океана е на 18-месечно дъно заради растящите цени и недостатъчното предлагане

11:31 | 11.08.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Недостатъчните наличности и растящите цени на жилищата са допринесли за спада на достъпността на имотите в САЩ през второто тримесечие въпреки рекордно ниските лихви, сочи новият индекс на Националната асоциация на жилищните строители (NAHB) и Wells Fargo, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Общо 59,6% от продадените нови и съществуващи жилища между началото на април и края на юни са били достъпни за семействата, печелещи средни доходи за САЩ от 72 900 долара на година. Това е спад спрямо 61,3% от продадените жилища през първото тримесечие, които са били достъпни за хора със средни доходи, и най-ниското ниво на показателя от четвъртото тримесечие на 2018 г.

Първоначалният показател на Департамента за жилищно и градско развитие (HUD) за средните доходи на семействата през 2020 г. е бил разработен преди пандемията от COVID-19. За да се вземат предвид последиците от пандемията, оценките на департамента са били намалени в съответствие с икономическите прогнози за 2020 г. на NAHB. В резултат на това средните доходи за страната през 2020 г., използвани при изчисляването на индекса за достъпността на жилищата (72 900 долара), са със 7,1% под първоначалните данни на HUD за 2020 г. от 78 500 долара.

„Още преди пандемията се строеше малко, а коронавирусът задълбочи проблема, като наруши съществуващите снабдителни вериги. Строителните компании са особено разтревожени от растящите цени на дървесината, които са нараснали с близо 70% от средата на април“, коментира президентът на NAHB Чък Фоук.

„Цените на жилищата нараснаха значително през второто тримесечие заради по-високото от очакванията търсене на жилища след пандемията и тъй като коронавирусът засегна възможностите на строителните компании да засилят производството“, отбелязва главният икономист на NAHB Робърт Диец. „Гледайки напред в средата на рекордно ниски лихви, жилищата трябва да са светлият лъч за икономиката, тъй като растящото търсене в предградията и на други по-слабо населени пазари продължава“, допълва той.

Средната цена на жилищата в САЩ е нараснала до рекордните 300 хил. долара през второто тримесечие спрямо 280 хил. долара през предходното тримесечие. Същевременно лихвите по ипотечните кредити са намалели средно с 27 базисни пункта през второто тримесечие до 3,34% спрямо 3,61% през първото тримесечие.

Сан Франциско е най-недостъпният жилищен пазар отвъд океана. Едва 8,5% от продадените жилища през второто тримесечие са били достъпни за семейства със средни за града доходи от 129 200 долара.

Други големи градове в Калифорния като Лос Анджелис, Анахайм, Сан Хосе и Сан Диего също заемат последните места в индекса за достъпност на жилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
sando1
преди 3 години
Много е лесно да правиш анализ на минали събития. Всички го можем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 3 години
с тия съвети дето дава, най вероятно няма жилище :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Ами продай си жилището, ако ти се получи и други ще те последват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
lyusien
преди 3 години
Цените на жилищата са нарастнали с 15% а цените на златото и среброто близо 2 пъти Кое е по изгодно -да чакаш цената на жилището да нарастне 2 пъти или да продадеш жилището си и да инвестираш в инвестиционон злата и сребро В това време да живееш под наем и когато цената на цените метали нарастне с още 35 % да го продадеш и да си купиш същото жилище или подобно Освен това шанса жилищата да продължат да нарастват е много малък Кризата е жестока и възстановяването ще бъде бавно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Споко бе, скоро ще лягат с едни цени (на всичко) и ще стават с други цени.Което не значи, че Тръмп (или Жан Виденов) е корумпиран.Ще значи, че са му включили печатницата и иде зима!*** споко, дудуците ще вият, колко много се е изтрелял нагоре БВП.Нали така?Така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още