IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Спадът в имотния сектор на Китай може да засегне местните банки

Рисковете от "зараза" на други пазари в региона са управляеми, посочва рейтинговата агенция

15:02 | 30.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
S&P: Спадът в имотния сектор на Китай може да засегне местните банки

Спадът на пазара на недвижими имоти в Китай през тази година може да засегне банките в страната, посочва рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) в най-новото си предупреждение към втората по големина икономика в света.

Жилищният пазар в Китай започна да постига известно стабилизиране, като последните данни показват, че цените на жилищата са се повишили с най-бързото си темпо в последните 18 месеца. Въпреки това слабостта, отчетена по-рано през годината, може да има "негативен страничен ефект" за местните китайски кредитори, посочва S&P.

"Смятаме, че отслабването на пазара на недвижими имоти в Китай може да има междинно негативно влияние върху сектора на китайски финансови институции", отбеляза рейтинговата агенция в годишния си преглед на банковата система, представен късно във вторник.

"Освен това нашето мнение е, че голяма хаотична корекция на пазара на имоти в Китай, която макар да не e нашият най-лош базов сценарий, би имала значително отрицателно въздействие върху много от банковите сектори в региона, включително и в самия Китай", добави рейтинговата агенция.

Втората най-голяма икономика в света не оправдава очакванията за растеж. Брутният вътрешен продукт (БВП) се разшири с най-бавния си темп от 24 години насам през 2014 г., като целта на правителството не беше достигната за първи път от 1998 г. насам.

Това рязко забавяне в голяма степен се обяснява с по-значителния спад на цените на имотите, който се разглежда като един от най-големите рискове за икономиката.

Китайската централна банка намали лихвите четири пъти от ноември в опит да облекчи разходите по погасяването на ипотечните кредити, припомня агенцията. Институцията също така намали през май изискванията към паричните резерви, които търговските банки са задължени да държат, в опит да изтегли част от натиска върху китайските кредитори.

S&P изтъква и загрижеността си по отношение на неотдавнашните тежки разпродажби на акции в страната, но заявява, че ситуацията е под контрол засега. "Ние вярваме, че рисковете от "зараза" вследствие на резкия спад в пазарната капитализация на Китай към останалата част от китайската финансова система остават управляеми, поне за момента", посочва рейтинговата агенция.

"От наша гледна точка рисковете от "зараза" в Китай може да се увеличат обаче значително, ако корекцията на пазара на акции се превърне в колапс. Китайските брокерски фирми, а вероятно и други видове небанкови финансови институции, които могат да имат значителни капиталови експозиции, ще се превърнат в слабото звено във финансовия сектор при такъв сценарий. По-общо казано, ние отбелязваме, че доходността на капиталовия пазар в Китай остава страничен въпрос за китайската икономика", казва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
Няма проблеми - скоро ЗОНА Китай ще бъде приведена в удобна форма за провеждане на необходимите реформи, прокламирани преди 2г от ККП за предстоящи и неизбежни!Щом всеки е ВЕЧЕ принуден, поради условията в средата /определени от "независимите и справедливи" провеждачи на реформи/, или да фалира, или да бъде спасен от "независимите и справедливи" провеждачи на реформи, то "братовчедите" ще окрупнят покрай вожда напълно естествено всеки достатъчно голям и все-още неконтролиран от тях бизнес*! А естественото провеждане на реформите е напълно контролирано и предопределено ... от кредитиращите "независимите и справедливи" провеждачи на реформи, които от своя страна в знак на вярност към първите, са предоставили огромна част от златните си резерви като гаранция!*Забележка: Да не се бърка това което направи създадения за да бъде прието доброволно реформирането от маймуните - Г'РоБ тук, с предстоящото там! Тук окрупняването е несравнимо! => и ККП има от кого всъщност реално да се учи :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още