IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София продължава да губи позиции по ръст на цените на жилищата

Българската столица е вече на 32-о място в индекса на консултантската компания Knight Frank

12:54 | 21.12.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

София е на 32-о място в света по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие с повишение от 8,3% на годишна основа, сочи индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank.

В индекса са включени 150 града, като българската столица заема място точно след Франкфурт, Уелингтън и Сиатъл и изпреварва Мадрид, Богота и Осака. София губи пет места спрямо второто тримесечие, когато заемаше 27-о място в класацията на Knight Frank, а през първото тримесечие беше поставена на 18-о място.

Припомняме, че България зае 14-о място в класацията на консултантската компания по страни с годишен ръст на цените на жилищата от 7,5% през третото тримесечие. 

Будапеща е европейският град с най-голямо повишение на цените на жилищата - 19%, през третото тримесечие на годишна база. То отрежда на унгарската столица третото място в общия индекс на Knight Frank, като отстъпва само на китайския град Сиан (ръст от 20%) и Ахмедабад в Индия (19,6%).

В топ десет на градовете с най-силен ръст на цените на имотите през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година попадат още Хидерабад, Индия (18,6%), Бангалор, Индия (18,3%), Порто, Португалия (16,6%), Хонконг (15,8%), Ротердам (15,7%), Сурат, Индия (13,2%) и Амстердам(13,1%).

Анализът по региони показва, че градовете в Азиатско-тихоокеанския регион са постигнали силен растеж през последните 12 месеца. Цените в азиатско-тихоокеанските градове са нараснали средно с 6,2% в 12-те месеца до септември 2018 г. спрямо 3,3% година по-рано.

От останалите региони в света само Латинска Америка и Русия/ОНД регистрират ускоряване на ръста на цените. Във всички останали, включително Европа и Северна Америка, ръстът се забавя.

От британските градове, които присъстват в индекса на Knight Frank, цените на имотите растат най-бързо в Глазгоу (10%), следван от Единбург (8%). Сан Франциско (10%) измества Сиатъл (8%) като американския град с най-ускорен ръст на цените на жилищата. Сиатъл беше най-горещият жилищен пазар в САЩ в последните десет тримесечия. 

От изследваните 150 града 123, или 82%, са регистрирали ръст на цените на жилищните имоти в последните 12 месеца, но редица водещи градове в света като Лондон, Мелбърн, Шанхай и Куала Лумпур не са сред тях, отбелязвайки спад на цените на годишна основа.

Шест италиански града попадат в топ 20 на най-слабите жилищни пазари в света, сред които са Венеция и Рим. Торино е най-слабо представящият се градски жилищен пазар в света през третото тримесечие със спад на цените от 13% на годишна база. Следват Тел Авив (-8%) и Стокхолм (-7%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 33 rate down comment 1
nikolovnn
преди 5 години
И само още нещо - виждам, че има статия с прогноза за развитието на бизнес имоти в България, спестете си статия за развитието на пазара за жилищни имоти. Мисля, че на всички им е ясно какво ще пише в нея - плавна промяна на цените НАГОРЕ, устойчив пазар, купувачите на бързат, вземат информирано решение, не се цели покупка на всяка цена... това са всичките Ви статии. А статиите в които се опизва икономическото положение, решения на ЕЦБ, изказвания на икономисти, банкери - тях спокойно може да продължите да си ги публикувате в другите категории новини!Поздрави и весели празници на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 36 rate down comment 4
nikolovnn
преди 5 години
Да разбирам, че с тази статия Вашата медия иска да ми каже следното: ето, цените в България са нормални, няма страшно, купувай, в други градове (държави) е по-скъпо, тука при нас всичко е наред... това ли да разбирам, че иска да ми каже Вашата "сериозна" медия!?Аз всъщност разбирам, че продажбите на имоти в София (в частност) не оправдават надеждите на брокери, цените са високи, но продажбите намаляват ли намаляват, което (по думите на шефа на една от "големите" агенции) означава, че в скоро време този пазар може да изпадне в стагнация! Щом вече и нашите уравляващи "експерти" признават, че забавяне на икономиката има и ще има занапрад... колкото и да се пънете... от тук натам няма да имате същия пазар както през изминалите две години, ще трябва да почакате в следващите 10-тина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Ако собственикът на имот за тия 200 000 лева е социално слаб, това означава, че тия 200 000 лева толкоз са и 200 000 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 2
mick
преди 5 години
Както е тръгнало накрая една панелна гарсониера ще се продава за 200 хиляди лева, че защо не и милион.. и около нея ще е само кал и мръсотия.. а общите части ще чакат безплатно саниране. Щото собственикът е социално-слаб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 2
Kikaha2
преди 5 години
чoвек като види снимката и може да не чете статията.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 5
mrynmryn
преди 5 години
Ти явно си брокер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 14
pinoccio
преди 5 години
Има, няма балон - цените си летят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 41
mick
преди 5 години
Балон има когато поддържането на инфраструктурата и общите части е неадекватно. При нас всичко се поддържа - така, че балон няма. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 5 години
Нормално. Балона, който надуха с цените на жилищата е зверски!! Особено в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още