IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на офиси на Острова обезопасяват сградите си с мерки за милиони

Собствениците адаптират сградите в момент, когато служителите започват колебливо да се връщат

12:07 | 24.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Собствениците на офиси във Великобритания са изправени пред допълнителни разходи за милиони евро, за да гарантират безопасността на работните места в условията на пандемия с надеждата „белите якички“ да се върнат от дома си в офиса, пише Financial Times.

Новите здравни мерки като безконтактни системи за влизане и разделители на бюрата се въвеждат с цел минимизиране на разпространението на заразата и успокояването на служителите, много от които са притеснени, че работата в офис никога няма да е толкова безопасна като работата от вкъщи.

Но въвеждането на подобни предпазни мерки е свързано със значителни разходи, отбелязва Ливиу Кудор, председател на Европейската имотна федерация и президент на компанията Genesis, която притежава портфейл от офиси на стойност 500 млн. евро в Румъния, а сред наемателите са Siemens, Société Générale и Accenture.

„За нас общите разходи са сходни на екологичните – 1% д 2% от общите първоначални инвестиции. Но целта е да върнем доверието в работното място. Мисля, че собствениците на имоти ще направят това“, отбелязва той.

Genesis е направила подробен списък с около сто мерки за безопасност, които се надява да се превърнат в стандарт в индустрията както изискванията за екологичност и пожарна безопасност на сградите, одобрени от Европейската имотна федерация.

Според анализите собствениците на сграда, чието изграждане струва 20 млн. евро, може да очакват да платят допълнителни 400 хил. евро за въвеждане на пълната гама от мерки.

Британското правителство публикува собствено ръководство какво трябва да направят работодателите и служителите в офиса, за да направят работното място безопасност, като препоръчва цялостна оценка на риска и спазване на разстояние от два метра между служителите.

Критериите на Genesis варират от прости мерки като въвеждане на скенери за температурата във фоайетата до по-скъпи стъпки като пребоядисване на повърхностите с антимикробна боя, създаването на специална стая за карантина и наемането на служители, които да следят за спазването на мерките. Стандартът няма „да превърне офисите в болници“, категоричен е Тудор.

Собствениците, които приложат мерки за безопасност, могат да получат три нива на сертифициране, най-строгото от които Genesis прилага понастоящем в собствените си обекти на цена от близо 10 млн. евро, казва Тудор. Той допълва, че групата поддържа контакт с редица други собственици на имоти в Европа и САЩ за възприемането на стандарта.

За най-големите собственици на имоти прилагането на всички мерки ще бъде значително бреме. British Land има имоти, оценявани на над 11 млрд. паунда, повечето от които са офиси. Привеждането на всичките й обекти в съответствие с указанията на Genesis може да струва десетки или дори стотици милиони паунда.

Компанията, включена в индекса FTSE 100, не се е присъединила към стандарта на Genesis, въпреки че е въвела мерки за обезопасяване на имотите си. В някои офиси са били инсталирани плексигласови прегради, а „допирните точки“ за служителите са били сведени до минимум. Разходите до момента са за няколко стотици хиляди паунда, съобщава компанията. В последния си отчет за годината до март British Land обяви загуба преди данъци от 1,1 млрд. паунда.

Canary Wharf Group, собственик на източния бизнес квартал в Лондон, е пръснала малко над 250 хил. паунда, за да направи офис за около 500 от служителите си безопасен. Компанията е въвела еднопосочна система за по-натоварените части от имота, намалила е максималния брой хора в асансьора до четирима и е разделили бюрата, така че двама души да не могат да седят един до друг или един срещу друг.

Собствениците на по-стари офис сгради са изправени пред допълнителни предизвикателства, за да гарантират, че въздухът циркулира правило и е филтриран.

„Хората ще искат подобрено осигуряване на свеж въздух. Разходите, за да се адаптират, може да струват на собствениците на имоти наемите за една година, което е значителна сума. Но те трябва да направят това или рискуват сградата им да остарее“, коментира Крис Люис, директор на компанията Devono Cresa, която консултира наемателите на офиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още