IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на жилища в Китай протестират заради спадащите цени на имотите

Опасенията от спад на имотния пазар засилват натиска върху властите в Пекин да стимулират икономиката

11:33 | 17.10.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вълна от протести на китайски собственици на жилища заради намаляващите цени на имотите в редица градове породи опасения за забавяне на имотния пазар в страната, подлагайки властите в Пекин на натиск да стимулират икономиката, пише Financial Times.

Собствениците на имоти в Шанхай и други големи градове излязоха на улицата този месец, за да поискат обезщетение за домовете си, след като имотни предприемачи намалиха цените на новите жилища, за да стимулират продажбите.

В Шанхай десетки недоволни собственици на жилища се събраха пред отдела за продажби на комплекс, който предложил отстъпка от 25%, за да поискат обезщетение. Според информация в интернет, която бързо беше премахната от цензурата, се е стигнало до сблъсъци, които са довели до щети на отдела за продажби. Сходни протести е имало и в други големи градове като Сямън и Гуейян, както и в редица по-малки градове.

Имотният сектор съставлява 15% от брутния вътрешен продукт на Китай, като дори се доближава до 30%, ако се вземат предвид и включените индустрии. Намаляване на цените ще засили финансовия натиск върху силно задлъжнелите имотни предприемачи, които платиха рекордни суми за земя по време на търгове миналата година, но сега не успяват да възстановят инвестициите си.

Появява се и друг признак за забавяне. Продажбите по разгъната застроена площ са намалели с 27% на годишна основа по време на „златната седмица“ на националния празник по-рано този месец, която обичайно е пиков период за закупуване на жилище в Китай, сочат данни на компанията CRIC въз основа на 31 града.

Въпреки че средната цена на новите жилища във водещите 70 града в Китай е нараснала с 1,4% през август -последния месец, за който са налични данни, според анализатори намаляващите продажби означават, че периодът на спад на цените е започнал.

„Съдейки по разговорите ни с предприемачи, през септември цените са отбелязали спад“, казва Синди Хуан, директор корпоративни рейтинги в S&P Global Ratings.

„Спадът на имотния пазар започна. Хората купуваха на пикови цени през 2017 г. и сега се чувстват огорчени“, допълва Лиу Лу, изследовател на имотния пазар в Югозападния университет по финанси и икономика.

„Собствениците на имоти призовават на колене и през сълзи правителството да служи на хората“ гласеше един от плакатите, държани от протестиращи в северния град Пиндиншан, след като имотен предприемач намалил цените с 20%, вижда се от качени снимки в социалните мрежи.

Жилищните пазари в Китай са циклични през последните десет години, като властите в Пекин охлаждат цените с ограничаване на продажбите на жилища, когато търсенето расте, и ги стимулират с разхлабване на условията за отпускане на ипотечни кредити и предоставяне на повече земя за строителство, когато търсенето намалява.

Затягането на ипотечните ограничения на фона на стремежа на правителството да се намали задлъжнялостта на икономиката е причината за слабостта на имотния пазар в последно време наред с ограничаването на разходите за ремонт на жилищата в лошо състояние, в резултат на което централното правителство започна да финансира покупки за преместени обитатели.

Собствениците на жилища организираха сходни протести и при предишното забавяне през 2014 г., но инвестираните суми, които сега може да загубят, са „много по-големи“, казва Лиу.

Протестите отразяват дилема за властите в Пекин, които обещаха да намалят зависимостта на ръста на икономиката от имотния пазар, но са подложени на натиск от собствениците на жилища да задържат повишаването на цените.
„Правителството опитва да постигне ново равновесие. Властите много искат да запазят цените стабилни, но е малко вероятно да прибегнат до големи стимули“, отбелязва Хуан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
panther
преди 5 години
85% от българските граждани продължават да имат собствено жилище 30 години след края на социализма, през който това беше политика на държавата. Много по-голям процент от повечето "демократични западни" държави. Колко да удря "нормализацията" ако държавата реши да се намеси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Китайците могат да се месят брутално и го правят. Но в края на деня никой не е по-голям от... пазара. Колкото и много да влияят, има си предел дори и това. Но съществува и друг момент - колкото повече влияеш, толкова повече удря последващата "нормализация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
panther
преди 5 години
Даже и смешното българско правителство ако реши може да вземе меррки с които да намали цените на имотите наполовина в рамките на 1 година. А китайското правителство има много по-брутални възможности за намеса и не се притеснява да ги използва.Така че китайците може и да не разбират как работи пазарната икономика в нейния идеален (несъществуващ) вариант, но напълно разбират как работи реалната китайска икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
red6
преди 5 години
Тия май не разбират как работи икономиката на пазарен принцип. Явно дългите години цензура и промивка на мозъка са оказали влияние...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още