IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След закона за националната сигурност хонконгци купуват имоти във Великобритания

Те търсят сигурност за семейството си и защита на доходите си

21:15 | 27.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Жителката на Хонконг Уини Тонг смята да се установи във Великобритания със семейството си след две години, но плановете й за закупуване на къща са блокирани, тъй като цените са скочили с почти 15% от април насам, пише Ройтерс.

40-годишната жена, която се колебаела дали да напусне Хонконг, сега иска да се установи в Бирмингам, тъй като е притеснена от все по-политизираната обстановка за малките й деца.

„Миналата година заради протестите срещу закона за екстрадирането исках повече да емигрирам, а тази година заради закона за националната сигурност съм решена да напусна“, споделя Тонг.

Брокери на недвижими имоти съобщават, че са продали над два пъти повече апартаменти на купувачи от Хонконг през последните два месеца с ръст на покупките основно за собствено ползване.

„Къщите с добро качество се разпродават, а цените са по-високи. Твърде много хора от Хонконг купуват имоти във Великобритания сега“, коментира Тонг.

През юли британското правителство предложи на около три милиона души в Хонконг, притежаващи британски национални паспорти, път към британско гражданство, след като Пекин въведе обхватен нов закон за сигурността в града.

„Никога не сме получавали толкова много обаждания от съществуващи клиенти“, казва Марк вон Грундер, директор на имотната компания Benham and Reeves в Лондон, която отдава имоти във Великобритания на около 1000 клиенти от Хонконг.

По-слабият паунд от 2014 г. насам и ваканцията от гербовия налог във Великобритания за жилища на цена под 500 хил. паунда (654 400 долара) също насърчават купувачите от Хонконг да инвестират във Великобритания.

Компанията за недвижими имоти в Лондон Arlington Residential съобщи, че е финализирала над десет сделки през последните два месеца, цифра, която обикновено се постига за една година. Компанията Centaline в Хонконг съобщи, че е продала около 60 апартамента само през юли, като допълни, че има списък от чакащи клиенти заради недостатъчно предлагане.

Инвеститори в Хонконг купуваха жилища от 300 хил. паунда до 50 млн. паунда (390 хил. долара – 65,5 млн. долара) и все повече поглеждат извън Лондон като Манчестър и Бристол за по-евтини варианти.

„Заради ситуацията в Хонконг хората, които не са познавали Великобритания много добре, сега също търсят… и не искат да заделят твърде много пари, защото икономическите им възможности не са толкова големи“, казва Дейвид Хюй, директор на отдел „Продажби“ в Centaline Property.

Купувачите от Хонконг станаха пети по големина чуждестранни инвеститори в центъра на Лондон през последните 12 месеца след Китай, САЩ, Индия и Русия, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Те са съставлявали 4% от покупките, което е ръст спрямо 2,5% през 2016 г.

Гай Брадшоу, ръководител на жилищните имоти в Лондон в компанията Sotheby’s International Realty, казва, че купувачите от Хонконг са разтревожени от политическата ситуация и искат да са сигурни, че семействата им са в безопасност, а доходите им са защитени.

Някои от клиентите му са известни семейства с ултра високо нетно богатство, които са „готови да се изхвърлят, ако е необходимо“, за да преместят цялото си семейство, допълва той.

Засиленият интерес е накарал някои британски строителни компании да изберат Хонконг за първото си представяне в чужбина за сметка на Шанхай и Сингапур, твърдят брокери на недвижими имоти.

Battersea Power Station Development съобщи, че запитванията от Хонконг са скочили със 150% от Великден насам и планира да проведе изложение за продажби в града по-късно тази година.

Но намирането на добро място за изложба може да е трудно, тъй като много предприемачи искат да се възползват от благоприятните възможности.

„В момента не можете да резервирате зала в хотел Mandarin Oriental Hotel за месец напред и то става дума за малка, неугледна зала. Добрите зали за резервирани до края на годината“, казва Вон Грундер от Benham and Reeves.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още