IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур е най-предпочитаното място за „зелени“ инвестиции в света

Градовете от развиващите се пазари стават все по-атрактивни за този тип инвестиции

12:28 | 16.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Сингапур повежда класацията за най-добро място за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в сферата на вложения, насочени към околната среда, съобщава FT. Градът е привлякъл два и половина пъти повече инвестиции от най-големия си конкурент - Хонконг.

Сингапур беше отличен високо в тази класация и през 2013 г, като през 2014 г. се е изкачил над Лондон и Шанхай.

През изминалата година в Сингапур 390 компании са обявили или започнали 409 проекта в сферата на зелената икономика, сочат данни на вестника. Тези проекти се оценяват на около 11 млрд. долара по метода на капиталовите разходи.

Лондон, следващият град в класацията, е привлякъл 334 проекта на стойност 7 млрд. долара, а Шанхай заема почетната трета позиция с 245 проекта за 8 млрд. долара. Хонокнг се нарежда на шесто място с 162 проекта на обща стойност от 5 млрд. долара.

Близо половината от градовете, попаднали в топ 20, са част от развиващите се пазари. В това число влизат Пекин, Бенгалуру, Дубай, Сао Пауло, Куала Лампур и Мексико Сити.

Заради своята атрактивност към инвеститорите Сингапур беше обявен и за „Глобален град на бъдещето“ от проучване на fDi Magazine, обявено в края на 2014 г. Градът получи най-високата оценка заради икономическия си потенциал и добрата бизнес среда. С номер две в класирането се отличи столицата на Великобритания, а Хонконг и Шанхай заеха съответно трето и осмо място.

В същата класация, но само за градове от развиващите се пазари, най-високо беше оценена столицата на Южна Корея заради своя човешки капитал, икономически потенциал и свързаност. В общата класация Сеул се нарежда на 24-то място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още