IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният имотен пазар в Европа прикрива неуспехите на изпълнителните директори

Мениджърите на около 40% от инвестиционните тръстове в сектора на недвижимостите не са успели да предприемат нужните действия, които да увеличат възвръщаемостта

14:46 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Мнозина от ръководителите на компаниите в имотния сектор в Европа не правят нищо, за да прибавят стойност на компаниите си, а силният имотен пазар им помага да скрият невъзможността си да се справят с предизвикателствата.

Мениджърите на около 40% от инвестиционните тръстове в сектора на недвижимостите не са успели да предприемат нужните действия, които да увеличат възвръщаемостта на техните компании през изминалите три години. Това показва доклад на изследователската фирма Green Street Advisors, цитиран от Bloomberg.

На последно място в списъка застава Intu Properties Plc, чиито акции поевтиняха с близо 70% само от началото на годината. На обратният полюс с най-високо представяне е базираната в Барселона фирма Inmobiliaria Colonial Socimi SA.

имоти имоти

Класацията филтрира промените в цените на имотите, които до голяма степен са извън контрола на мениджърите и е възможно да повлияят на метрики като възвръщаемостта на акционерите. Вместо това фокусът е поставен върху това как ръководителите управляват своите баланси и разпределят капитала си.

„Общата възвръщаемост на акционерите съдържа много информация за представянето на ръководството“, посочват анализатори на Green Street в публикувания доклад. „Но възвръщаемостта е основно повлияна от това дали съответният инвестиционен тръст в недвижимо имущество притежава правилния вид недвижимо имущество на правилното място“, допълва той.

Ниските лихвени проценти и набъбналите баланси на централните банки създадоха вълна от капитал, насочена към европейския имотен сектор през последното десетилетие, което доведе до скок в цените. В същото време възходът на електронната търговия облагодетелства собствениците на складове за сметка на моловете.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още