IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведските банки се конкурират ожесточено за дял от жилищния пазар

Индустрията на жилищните кредити в страната се оценява на 392 млрд. долара

14:48 | 07.02.18 г.
<p>
	Жилищни сгради в Стокхолм. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жилищни сгради в Стокхолм. Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в Швеция отчетоха най-големия си спад в последните десет години, но банките продължават да се борят за парче от пая, съобщава Bloomberg.

Swedbank AB, най-голямата банка за ипотечни кредити в Швеция, увеличава обемите в опит да защити своето парче от индустрията на жилищните кредити в страната, оценявана на 3,12 трилиона крони (392 млрд. долара). В същото време конкуренцията не показва признаци на успокоение на фона навлизането на нови играчи на пазара, а нишовите играчи удвояват залога.

Държавните банки за ипотечни кредити SBAB, Danske Bank A/S of Denmark и Lansforsakringar държат заедно 40% от новите ипотечни кредити през 2017 г. спрямо едва 15% година по-рано. Четирите най-големи шведски банки -  Nordea Bank AB, Swedbank, SEB AB и Svenska Handelsbanken AB имаха дял от 51% спрямо 69% година по-рано.

Swedbank притежава 19,8% от новите ипотечни кредити, което означава, че цялостният й пазарен дял е намалял до около 24% в края на миналата година спрямо около 25% година по-рано. Други банки като SEB и Nordea също са загубили пазарен дял. Главният изпълнителен директор на Swedbank Биргит Бонесен казва, че амбицията й е да запази пазарния дял на банката.

Бумът на шведския имотен пазар приключи рязко в края на миналата година, след като увеличаване на строителството доведе до твърде голямо предлагане. Това съвпадна със спад на доверието на домакинствата. Цените се понижиха със 7,8% през четвъртото тримесечие - най-големия спад от 2008 г.

Но въпреки понижаващите се цени ипотеките продължават да отбелязват силен ръст. Обемите се увеличиха със 7,2% на годишна основа през декември, сочат данните на Statistics Sweden.

Бонесен казва, че все още има „здравословно“ търсене на жилищни кредити в Швеция макар да признава, че съществува разминаване между търсенето и предлагането на по-скъпи апартаменти. Според нея „настоящата нормализация“ на жилищния пазар е добре дошла. „Тенденцията от последните години не е устойчива“, смята Бонесен.

„Солидният растеж на шведската икономика, силният пазар на труда, ниските нива на лихвите и доброто финансово състояние на домакинствата осигуряват много добри перспективи за тази корекция“, счита тя. „В същото време все още има търсене на по-евтини жилища заради нарастването на населението и урбанизацията“, допълва Бонесен.

Това означава, че конкуренцията вероятно ще остане жестока. В интервю през декември миналата година главният изпълнителен директор на SBAB Клас Даниелсон заяви, че очаква банката му да продължи да завзема пазарен дял. Голяма част от успеха й се дължи на по-ниските лихви по ипотеките. Но в последно време SBAB трябваше да увеличи лихвите по жилищните кредити с фиксирани договори между 2 и 10 години, след като лихвите по ипотеките с по-дълъг срок се повишиха.

Остава да разберем дали и други банки ще последват примера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още