IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ продават консулството си в Хонконг в разгара на протестите

Имотът в скъп жилищен квартал се оценява на над 400 млн. долара

11:08 | 01.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Американското правителство продава консулството си в Хонконг, оценявано на над 400 млн. долара, на фона на растящото напрежение за бъдещето на града, съобщава Bloomberg.

Комплексът се намира в Shouson Hill, в южната част на остров Хонконг, където притежават къщи едни от най-богатите магнати в града, включително Ли Ка-Шин. Имотът, който включва няколко жилищни сгради, се простира на площ от над 8800 кв. м и струва между 3,1 млрд. хонконгски долара (400 млн. щатски долара) и 3,5 млрд. хонконгски долара (450 млн. щатски долара), сочат данни на Vincorn Consulting и Appraisal.

Решението е взето в момент, когато протести разтърсват Хонконг, а напрежението между САЩ и Китай расте заради новия подкрепен от Пекин закон за националната сигурност в града, който според критиците ще ограничи свободите в бившата британска колония. Президентът Доналд Тръмп заяви в петък, че САЩ ще започнат процес по отмяна на част от привилегирования търговски статут на Хонконг, без да уточнява колко бързо ще влязат в сила промените.

„Службата по дейностите на сградите в чужбина към Държавния департамент редовно прави преглед на имотните активи на американското правителство в чужбина в рамките на глобалната си програма за реинвестиции“, съобщи представител на департамента в имейл в неделя. „В рамките на тази програма Държавният департамент решава да продаде имота в Shouson Hill“, допълни той.

Департаментът ще инвестира в засилването на други активи в Хонконг, които са собственост на американското правителство, включително офис сградата на Генералното консулство, съобщи представителят.

Въпреки чувствителния момент брокери на недвижими имоти казват, че продажбата вероятно е чисто бизнес решение.

„Това е често срещано явление през последните години в района. Собствениците може да искат да продадат имоти, след като видят, че оценката им е нараснала много през последно време“, казва Луис Хо, директор на отдел „Продажби“, чийто район на действие включва и Shouson Hill.

Американското правителство е придобило имота през 1948 г., сочат документи в Имотния регистър.

Макар че не се води статистика от толкова отдавна, цените на имотите в Хонконг са нараснали над четири пъти от 2004 г. насам, а градът оглавява класацията на най-недостъпните жилищни пазари в света през последните десет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още