IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сан Франциско губи короната си на технологична столица

Градът зависи от все още нерентабилни стартъпи, които имат затруднения с достъпа до капитал, а много фирми съкращават персонал и се местят на по-евтини пазари

14:03 | 18.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Царуването на Сан Франциско като технологичната столица в района вече е съмнително. За последното десетилетие градът надхитри Силициевата долина в привличането на нови технологични фирми, предприемачи и по-млади служители, които са склонни да предпочитат градския начин на живот пред спокойствието на предградията. Сега тази тенденция се обръща, пише Wall Street Journal.

Търсенето на офиси намалява и на двата пазара заради пандемията, която забави икономиката. Успехът на работата от дистанция заради коронавируса накара фирмите да преразгледат концепцията си за офиса, посочва изданието.

Собствениците на офис сгради в Сан Франциско обаче пострадаха повече от колегите им в Силициевата долина и близките градове Пало Алто, Менло Парк и Санта Клара.

Консултантската компания CBRE Group посочва, че наемателите, които търсят офис, намаляват с около 56% в Сан Франциско в сравнение с около 32% в Силициевата долина за периода от края на февруари до края на май спрямо същия период година по-рано.

Сан Франциско е изгубил и най-много компании, които са преместили офисите си в търсене на по-евтино място, допълват анализаторите.

Ударът по офис сектора в града е по-силен, защото той разчита повече на стартиращи бизнеси, които все още са нерентабилни, казват анализаторите. Тези фирми зависят от рисков капитал, който в момента е силно ограничен в условията на рецесия.

Много от най-големите технологични работодатели в Сан Франциско са в сферата на транспорта и хотелиерството, които бяха засегнати особено силно от ограничителните мерки. Компании като Airbnb Inc. и Uber Technologies Inc., които имат големи операции в Сан Франциско, обявиха големи съкращения.

Силициевата долина, от друга страна, е мястото, където се базират повече утвърдени технологични гиганти като Apple Inc. и Google Alphabet Inc. Те имат по-силни баланси, което им позволява да продължат да планират бъдещо разширяване.

Нарастват и освободените площи в Сан Франциско заради масовите съкращения и преместването на по-евтини пазари. Очакванията са през следващата година пазарът да бъде буквално наводнен от предлагане на офис пространства за преотдаване под наем. Делът им там в момента достига 30% - най-високият в САЩ.

Заради несигурността пред икономиката наемателите искат и по-кратки срокове на договорите. Някои от тези договори ще бъдат анулирани, когато перспективите се изяснят, коментират експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още