IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският "крал на моловете" строи мини-град за 2 млрд. евро в Букурещ

Проектът за мултифункционален комплекс в северната част на румънската столица ще включва и следващата най-висока сграда в страната

13:10 | 18.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Румънският инвеститор Юлиан Даскалу, който е най-големият собственик на молове в северната ни съседка, е предприел първите стъпки по изграждането на най-големия имотен проект в историята на Румъния, съобщава местното онлайн издание Romania-Insider.

Проектът за мултифункционален комплекс на стойност над 2 млрд. евро ще се намира край изложбения център Romexpo в северната част на Букурещ.

Даскалу си партнира в проекта с Румънската търговска и индустриална камара, която контролира Romexpo и има право да използва терена около комплекса, собственост на държавата, въз основа на дългосрочно споразумение.

Инвеститорът планира да построи 14 нови сгради, включително следващата най-висока сграда в Румъния, и да осигури всички необходими услуги за мини-град.

Проектът ще включва офисни и жилищни сгради, търговски център, петзвезден хотел и пазар с пресни продукти на местни производители. Той също така ще има културен център, а изложбеният център ще бъде модернизиран и към него ще бъдат прибавени още изложбени пространства.

Над 20 хил. души ще бъдат ангажирани в целия проект, който ще включва също най-големия паркинг в Румъния с обща площ от 420 декара и над 12 хил. паркоместа.

Ключово място в проекта ще заема кула с 41 етажа, която ще бъде висока почти 180 м. 

В близост до комплекса ще преминава бъдещата линия на метрото към летище "Отопени", а според плана целият район ще се сдобие с най-малко десет нови или разширени улици. 

Компанията на Даскалу Iulius Group в момента изгражда 155-метрова офис кула в Тимишоара, която е част от проекта за мултифункционален комплекс Iulius Town. След като бъде завършена, тя ще се превърне в най-високата сграда в Румъния. В момента най-високата сграда в страната е 137-метровият небостъргач Sky Tower в Букурещ.

Юлиан Даскалу стои зад два от най-големите проекти за комплекси със смесени функции в Румъния - Palas Iasi до Двореца на културата в град Яш, и Iulius Town в Тимишоара. В изграждането на втория проект около съществуващия търговски център Iulius Mall в Тимишоара бяха инвестирани над 200 млн. евро.

Освен тези два проекта Даскалу притежава също търговския център Iulius Mall в Клуж-Напока, който включва и офис площи, и два мола Iulius Mall в Яш и Сучава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още