IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени във Fannie Mae и Freddie Mac оскъпяват ипотечните кредити в САЩ

Конгресът на страната обмисля реформи на ипотечните компании, за да намали риска за данъкоплатците при ново рухване на жилищния пазар

11:17 | 13.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предложението за реформиране на спонсорираните от държавата ипотечни компании Fannie Mae и Freddie Mac, които гарантират повечетожилищни кредити в САЩ, може да повиши месечните разходи за жилище и да намали достъпността на имотите за много американци, пише онлайн изданието World Property Journal.

Конгресът на САЩ обмисля промени във Fannie Mae и Freddie Mac с цел да намали риска за данъкоплатците, ако жилищният пазар рухне отново. Двете компании, които гарантират повечето от жилищните кредити срещу неизпълнение, са поставени под наблюдението на държавата от 2008 г., когато получиха държавно финансиране за над 150 млрд. долара, за да се задържат на пазара след жилищната криза.

Анализ на консултантската компания за имоти Zillow показва, че потенциалните промени ще струват на кредитополучателите 400 долара на месец за обслужване на ипотеката.

Гаранцията от Fannie и Freddie трябва да държи ниски лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва, а жилищата – сравнително достъпни. Ако тази гаранция се промени, на обикновения американски кредитополучател може да се наложи да изплаща заем при по-кратък срок и по-високи лихви.

При настоящите цени на жилищата и лихвите по ипотеките средностатистическият кредитополучател ще плаща допълнителни 390 долара на месец за дом от среден клас при 15-годишен ипотечен кредит с фиксирана лихва вместо 30-годишен заем.

“Някои предложения за реформиране на спонсорираните от държавата компании могат да доведат до края на познатите ни 30-годишни ипотечни кредити, които отдавна са в основата на финансирането на собствеността на жилища в Америка“, казва старши икономистът в Zillow Арън Терасас.

„Ако месечните разходи наистина се увеличат и, по-важното, останат на високо равнище, в определен момент очакваме цените на жилищата леко да се понижат в отговор на спада на покупателната способност и някои дългогодишни собственици могат да изберат да не продават, за да запазят по-ниските си месечни плащания“, допълва Терасас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още