IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляват неочаквано през април

Средната им цена е нараснала с 3,6% на годишна основа до 267 300 долара

19:45 | 21.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съществуващите жилища в САЩ неочаквано са намалели през април на фона на продължаващата слабост на сегмента с по-евтините жилища, който изпитва остър недостиг на имоти, съобщава Ройтерс.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) съобщи, че продажбите на съществуващи жилища са намалели с 0,4% до сезонно изгладен годишен темп от 5,19 млн. единици миналия месец. Темпът на продажбите през март остана непроменен на 5,21 млн. единици.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че продажбите на съществуващи жилища ще нараснат с 2,7% до годишен темп от 5,35 млн. единици през април. Продажбите на съществуващи жилища, които съставляват около 90% от продажбите на жилища в САЩ, са намалели с 4,4% на годишна основа. Това е 14-ти пореден годишен спад на продажбите.

По данни на NAR е регистриран спад от 10% на годишна основа на продажби на жилища на цена от 100 хил. долара или по-малко. Асоциацията съобщава, че съществува силно търсене на този сегмент от пазара, но няма достатъчно налични жилища за продажба. NAR информира, че данъчната реформа в САЩ от миналата година, която намали сумата на лихвените плащания по ипотечни кредити, които собствениците на жилища могат да приспадат, засяга продажбите на имоти на цена 1 млн. долара или повече.

Търсенето е стимулирано от по-ниските лихви по ипотечните кредити. Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва намаля до 4,07% спрямо 7-годишния връх от около 4,94% през ноември, сочат данни на компанията за ипотечни кредити Freddie Mac. Това се случи след неотдавнашното решение на Федералния резерв да замрази повишаването на основните лихви.

Предлагането на жилища остава ограничено особено в по-ниския ценови сегмент на пазара заради недостига на земя и работна ръка. Правителството съобщи миналата седмица, че разрешенията за строеж на еднофамилни жилища са намалели за пети пореден месец през април, достигайки най-ниското си ниво от ноември 2016 г.

Миналия месец продажбите на съществуващи жилища са намалели в североизточните и южните щати и са останали непроменени в Средния запад и западните щати.

През април на пазара е имало 1,83 млн. съществуващи жилища, което е ръст спрямо 1,67 млн. през март и 1,8 млн. година по-рано. При запазване на темпа на продажби от април ще са необходими 4,2 месеца за изчерпване на настоящите наличности спрямо 3,8 месеца през март.

Предлагане, достатъчно за шест до седем месеца напред, е смятано за здравословен баланс между търсене и предлагане. Средната цена на съществуващите жилища е нараснала с 3,6% на годишна основа до 267 300 долара през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още