IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призрачните апартаменти в Каракас символизират обезлюдяването на страната

Явлението е придобило такива измерения, че се предлагат услуги за поддържане на затворените къщи

10:23 | 25.09.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към столицата на страната Каракас. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед към столицата на страната Каракас. Снимка: Архив Ройтерс

Часовникът на стената е спрял на 10:40 часа, а четките за зъби са все още върху мивката. Изоставените апартаменти във венецуелската столица Каракас се увеличават, тъй като жителите на града набързо събират най-необходимото и бягат от Венецуела, която е изпаднала в тежка криза, информира в свой цитиран от БТА репортаж AFP.

Опустялата къщата на Франсиско Рохас и съпругата му Елена, която е плод на дългогодишен труд, сега е само символ за масовото изселване на жителите на града. В хладилника са останали ледени висулки и буркан от доматен сос, а на бара почти празна бутилка с ром.

Преди три години двойката, притисната от икономическата криза, е сложила някои неща в четири куфара и е напуснала жилището си. Елена, която е на 33 години, си е намерила работа в Еквадор. Те не са се колебали. В момента тя печели за един месец колкото би могла да спечели за четири години в Каракас.

Продажбата на апартамента им в източната част на венецуелската столица би помогнало, но те не са го направили, тъй като биха загубили 50 процента от стойността му. Преди избухналата през 2014 година икономическа криза той е струвал 100 000 долара. 

"Искаме да видим какво ще се случи с нас. Сега, когато сме се установили, е абсурдно да продаваме", обяснява Франсиско от еквадорския град Гуаякил. Той е спортен журналист и е на 28 години.

Апартаменти с оставени да светят лампи, празни места на паркингите, препълнени пощенски кутии. . .все знаци на това внезапно напускане.

Явлението е придобило такива измерения, че се предлагат услуги за поддържане на затворените къщи: плащане на сметки, представяне на събранията на домсъвета и дори палене на лампите за залъгване на крадците.

По данни на ООН около 2,3 милиона венецуелци (7,5 процента от населението, което наброява 30,6 милиона жители) живеят извън страната. Сред тях 1,5 милиона жители са напуснали страната от 2015 година.

Франсиско и Елена са заминали, тъй като не са издържали вече на несигурността, недостига на хранителни продукти и лекарства, инфлацията, която според Международния валутен фонд може да достигне 1 000 000 процента тази година.

Засега не влиза в плановете им да се върнат във Венецуела. "Ако ситуацията се подобри, ще решим дали да се върнем във Венецуела или да продадем апартамента", казва Франсиско Рохас.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
ми числата говорят сами по себе си ... при кръволока Мъдурата избягали 1% а у меката на Сороспиите и Демагогията в Булггаристан избегали 40% .... еееми ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
kane
преди 5 години
т.е. в комунистическа Венецуела е по-добре/ защото избчгалите са пороцентно по малко/ от високоразвита Б-Я членка на НАТО, ЕС, скоро ЕЗ и ПКЗМ и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 12
Sakamano
преди 5 години
Причината да оставят включен хладилника и други електроуреди не е разточителство. На хората расли в саксия как да им обясниш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
popo323
преди 5 години
Какви трогателни статии ни се предлагат !Населението им било 30,6 милиона , но 2,3 милиона живеят извън страната , някакъв невероятен ужас !А пък в България , в страната на *** и неговият малограмотен пудел физкултурник от около 9 млн , навън са избягали над 2 милиона , къде е по ужасно във Венецуела или България , но липсва обяснение , какво следва !България с нейната разкапана съдебна система , пълна липса на справедливост , мизерни доходи и постоянно растящи евроцени . Да не споменаваме каква част от останалото население са цига*ни , които всекидневно се препитават от престъпления и ако имаше закони , 80% щяха да са по затворите до живот . А пък в западнала Венецуела три години след напускането на семейството , хладилника си работи и има висулки в него , явно някой плаща тока , защото тук зимата масово хората се ограничават в топлото .Но тук е демокрация , не си ли престъпник , си *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още