IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приложение за имоти, подкрепено от Джеф Безос, приема биткойни за разплащане

Компанията La Haus планира да отвори всичките си налични 80 хил. имота за плащане с биткойни

13:15 | 11.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Латиноамериканският имотен технологичен стартъп La Haus, подкрепен от Bezos Expeditions, съобщи, че ще приема биткойни за имотни сделки, възползвайки се от растящото възприемане на криптовалутата в региона като разплащателно средство, предава Bloomberg.

Компанията, която позволява на потребителите да купуват жилища чрез приложение, ще разреши на купувачите да плащат с дигитална валута, започвайки с жилищен проект в Плая дел Кармен в Мексико. Впоследствие тя ще отвори и останалите си наличности от над 80 хил. имота за биткойн, съобщава компанията.

„Смятаме, че биткойнът ще бъде резервната валута на бъдещето. В сърцевината си ние сме технологична компания. За нас е естествено за бъдем пионери в тази технология“, коментира Родриго Санчес-Риос, президент и съосновател на La Haus.

Имотното приложение си партнира с компанията за обработване на плащания OpenNode в Лос Анджелис за бързо и лесно сключване на сделките. La Haus ще действа като посредник, като плаща на продавачите във фиатни пари. Компанията не е решила колко биткойни ще държи в счетоводните си баланси, казва Санчес-Риос.

Въпреки прословутата му волатилност приемането на биткойна расте в Латинска Америка, прибавяйки легитимност към най-голямата криптовалута в света, която достигна пазарна стойност от над 1,2 трлн. долара след ръста от 20% миналия месец, който тласна цената до рекорден връх от над 68 хил. долара. Ел Салвадор стана през септември първата страна в света, която направи биткойна легално разплащателно средство, предизвиквайки интерес от други правителства и компании в региона.

Не е ясно дали La Haus е първата т. нар. проптех компания, която приема биткойни. Санчес-Риос смята, че технологията може да улесни процеса по закупуване на жилище на нововъзникващите пазари чрез намаляване на необходимите документи и време за завършване на традиционна покупка.

La Haus е наела Хеуди Кастро-Сиера, бивш колумбийски заместник-министър и съветник на президента, за да помогне за проекта.

Санчес-Риос създава компанията през 2017 г. с Херонимо и Томас Урибе, синове на бившия президент на Колумбия Алваро Урибе. Тя има дейност в десет града в Колумбия и Мексико и е съсредоточена върху новото строителство.

Чрез приложението ѝ на година се осъществяват сделки за над 1 млрд. долара и то има над един милион потребители на месец, казва Санчес-Риос.

Компанията е набрала средства и дълг от над 150 млн. долара от инвеститори, включително фонда на Джеф Безос, Acrew Capital, Renegade Partners, Kaszek Ventures и TIME Ventures, инвестиционен фонд на основателя милиардер на Salesforce.com Марк Бениоф. La Haus не разкрива пазарната си капитализация.

Санчес-Риос казва, че компанията вероятно ще набере финансиране отново през следващата година. Тя планира експанзия към всеки голям град в Колумбия и Мексико до края на годината, а след това и в Латинска Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
Изключително ми е интересно какво биха казали доктора и дядото по темата... Ако изразят мнение де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още