IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемачи от Силициевата долина залагат на завръщането на служителите в офиса

Сан Хосе е новият притегателен център за офис проекти в района

12:34 | 29.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

От Ню Йорк до Сан Франциско и Лондон се чува един и същи призив в пренаселените градове – изведете ме оттук! Но в момент, когато коронавирусът променя градския живот и кара компаниите да преосмислят къде искат да бъдат, двама инвеститори в имоти от Калифорния защитават вероятно неправдоподобна визия за бъдещето, пише Bloomberg.

Идеята им е да превърнат скучното предградие на Сан Франциско Сан Хосе, което се намира в сърцето на Силициевата долина, в по-гъстонаселено и градско място. Може да звучи невероятно насред пандемия, но те смятат, че компаниите от залива на Сан Франциско, които позволяват на служителите си да работят от вкъщи, в крайна сметка ще върнат хората си в офисите в част от областта, която все още не е пренаселена с големи технологични компании.

„Смятам, че ще имаме наематели, които ще се наредят на опашка“, казва Гари Дилабоу, който с партньора си Джеф Арилага е инвестирал над 300 млрд. долара в придобиването на имоти в града през последните три години – от паркоместа до театър, в който се играят представленията на комедиен клуб. Коронавирусът просто „ускори и засили много от убежденията, които имаме“, допълва той.

Дилабоу и Арилага бяха сред инвеститорите, които залагаха особено на инвестициите в Сан Хосе преди пандемията. Благодарение на новите линии за масов транзит, които ще свързват града с други регионални хъбове, и плановете на Google да построи голям кампус предприемачите се надпреварват да извлекат печалба от очаквания ръст на търсенето на имоти.

Бизнес сгради с обща площ от около 1,1 млн. кв. м, равняващи се на  над четири сгради Емпайър Стейт Билдинг, са планирани в центъра на града през идните десет години след повече от десетилетие без нови офиси. Други близо 790 хил. кв. м се подготвят в западната част на центъра на града, където Google строи сграда за около 25 хил. служители.

Изглежда, че моментът на Сан Хосе настъпи. Градът е третият по големина в Калифорния и там живеят над един милион души, но по-спокойният му начин на живот го лиши от градския престиж на Сан Франциско, а много семейства, работещи в технологичния сектор, се установяват в предградия като Менло Парк и Пало Алто. Градът не е толкова скъп като съседите му, но в никакъв случай не е и евтин. Средната цена на жилищата е около един милион долара, а градът се бореше с бездомничеството и жилищната криза още преди Дилабоу, Google и други да помислят за превръщането на централната част в хъб за високоплатени служители.

След това дойде коронавирусът, а с него и преосмисляне на бизнес имотите по света. Кулите в центъра на градовете и кампусите в околностите се опразват, а някои компании съобщиха, че работата от вкъщи ще остане за по-дълго време. В САЩ промяната към работа от разстояние може да намали търсенето на офиси с 10% до 15%, казва Дейв Браг, управляващ директор в компанията за имотни анализи Green Street Advisors.

В технологичния хъб на света последиците може да са още по-изразителни, тъй като компаниите от Силициевата долина бяха сред първите, насърчили работата от вкъщи за спиране на разпространението на вируса, и може да са сред най-адаптивните към работа от разстояние. Facebook съобщи, че половината от служителите й може да останат извън офиса през идните десет години. Районът е също сред най-скъпите в страната, което стимулира хората да избягат.

Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още