IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празните жилища под наем в Манхатън растат, а цените достигат 7-годишно дъно

Сан Франциско отбелязва най-рязък спад на наемите на офиси сред големите градове в САЩ

11:29 | 09.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Наемателите в Манхатън никога не са имали избор сред толкова много апартаменти. А за последен път наемите са били толкова ниски преди седем години, пише Bloomberg.

Септември е бил още един добър месец за наемателите, които търсят изгодни сделки и са решени да намерят дом в най-скъпия квартал на Ню Йорк. Той е бил и още един обезпокоителен месец за собствениците на имоти, които изпитват затруднения да запълнят растящия брой свободни площи.

Обявите за апартаменти под наем са се утроили на годишна основа до 15 923, най-големите месечни наличности от началото на воденето на статистика през 2006 г. от компаниите Miller Samuel и Douglas Elliman Real Estate. Делът на свободните площи достигна нов връх за пети пореден месец, извисявайки се до 5,75%. Манхатън Манхатън

Наемателите нямат много основания да подписват наемни договори в Манхатън, а още по-малко са тези от тях, които искат да плащат повече, за да живеят там в ерата на COVID-19. Офисите продължават да са предимно празни, държавните училища са далече, а ресторантите и културните забележителности като музеи работят с ограничен капацитет.

„Не съм сигурен как ще се промени ситуацията в краткосрочен план или през идните шест месеца“, казва Джонатан Милър, президент на Miller Samuel. „Посоката на наемния пазар зависи от това кога ще се намери ваксина“, допълва той.

За да стигнат до сделки, собствениците на имоти предлагат отстъпки като месеци без наем, плащане на комисионите на брокерите и парични стимули като карти за подарък и членство в Citi Bike.

Отстъпки са били предложени за рекордните 55% от новите наемни договори в Манхатън, подписани през септември, сочи докладът. Когато се вземат предвид отстъпките, средните наеми в квартала отбелязват спад от 11% до 3036 долара. Това е най-ниското им ниво от юли 2013 г. насам.

Най-голям спад от 17% е отчетен в наемите на студиа, като средната им месечна наемна цена достига 2814 долара. Манхатън Манхатън

В същото време наемите на офиси в Сан Франциско отбелязват най-голям спад сред големите градове в САЩ, след като технологичният бум ги превърна в най-високите в страната, пише Wall Street Journal.

Редица големи технологични компании проучват по-евтини градове или позволяват на служителите си да работят от вкъщи, създавайки условия за продължително забавяне на офис пазара в Сан Франциско.

Наемите на офиси в града са намалели с 4% от края на март до края на септември, като спадът е над два пъти по-голям спрямо останалите големи американски градове, сочат данни на компанията CoStar Group. Собствениците на офиси в Сан Франциско са подписали нови наемни договори за едва около 65 хил. кв. м през третото тримесечие, което е спад с близо 81% спрямо близо 335 хил. кв. м през същия период на 2019 г.

Слабото представяне на града отразява бавното повторно отваряне на бизнеса в Сан Франциско в сравнение с повечето други градове в САЩ. След като офис служителите на компании в сектори, смятани за неосновни, започнаха да се завръщат през юни, ръст на новозаразените с COVID-19 през юли ги върна у дома. Заетостта на офисите в област Сан Франциско е била едва около 15% миналия месец спрямо около 25% в цялата страна, а в центъра на града е била дори по-ниска, сочат данни на имотни компании.

Липсата на офис служители нанася удар на икономиката на града, като заличава хиляди работни места. Около половината от 3900-те ресторанта в града вероятно ще фалират заради пандемията, смята Лори Томас, главен изпълнителен директор на Golden Gate Restaurant Association.

През последните години градове като Остин, щата Тексас, и Денвър започнаха да привличат технологични компании от Сан Франциско с по-ниски наеми на офиси и по-малки разходи за живот на служителите. Bechtel Corp. неотдавна премести централата си от Сан Франциско в Рестън, щата Вирджиния.

Освен това голяма част от технологичната индустрия възприема политика на работа от вкъщи, намалявайки търсенето на офис площи. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че до десет години компанията очаква половината от служителите й да работят от вкъщи. Гигантът в споделените пътувания Uber Technologies отложи преместването си в нова централа в Сан Франциско и уведоми служителите си, че могат да работят от разстояние поне до юни 2021 г.

През август компанията Pinterest се отказа от планиран договор за наем на 45 500 кв. м офис площи в нова сграда в Сан Франциско и вместо това плати на строителната компания близо 89,5 млн. долара, за да прекрати сделката.

Брокери на недвижими имоти съобщават, че на практика единствените нови наемни договори за офис площи се сключват от компании, които трябва да подновят изтичащи договори. Някои от по-малките компании не правят дори това.

„Те питат собствениците: Ако направим пауза в наемния договор, можем ли да оставим всичките си мебели и оборудване. Ще се върнем в подходящия момент и евентуално ще възобновим договора си с вас“, казва Крис Рьодер, който ръководи екипа на консултантската компания JLL в Сан Франциско.

Според прогнози на компанията за анализи на бизнес имотите Green Street наемите на офиси може да намалеят с 20%.

Но някои собственици на имоти отбелязват, че пазарът винаги се оттласква от дъното. Брандън Шоренстейн, главен изпълнителен директор на семейна компания, която притежава около 372 хил. кв. м офис площи в Сан Франциско, казва, че градът е преживявал сривове в миналото заради зависимостта му от технологичния сектор.

„Сан Франциско винаги е преживявал възходи и спадове. Дори наемите да паднат, пак ще се покачат“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още