IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на жилищата в Европа се забавя през второто тримесечие

В страните, в които се наблюдават негативни тенденции, COVID-19 действа само като ускорител на започнали по-рано тенденции

15:02 | 19.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Ръстът на цените на жилищата през второто тримесечие се забавя в повечето европейски страни, става ясно от изследване на компанията Scope, цитирано от онлайн изданието Property Magazine International.

В момент, когато изтичат мораториумите върху принудителните извеждания от дома и помощите за оставане на работа на пуснатите в принудителен отпуск служители, а безработицата се очаква да нарасне, цените на жилищата са подложени на натиск.

„Ниските лихви продължават да подкрепят достъпността на кредитите за кредитополучателите, но втора блокада, водеща до ръст на фалити на компании и на безработицата, може да стане причина за свиване на цените на жилищата“, смята Матиас Плейснер, съавтор на проучването.

На ниво страни се развиват два различни сценария – държави, в които цените на жилищата растат трайно (в някои от тях растежът дори се ускорява), и страни, включително Великобритания, Швеция, Ирландия и в по-малка степен Испания, Португалия и Финландия, в които ръстът се е забавил през последните две тримесечия.

„В страните, където сега се наблюдава негативна тенденция, COVID-19 действа само като ускорител на започнали по-рано тенденции“, отбелязва Ребер Акар, анализатор в Scope и съавтор на изследването. В Ирландия и Великобритания цените се определят основно от несигурността около Brexit и споразуменията с Европейския съюз. Това започна да се отразява негативно на цените на жилищата от 2018 г. насам.

В Швеция цените на жилищата не са претърпели материална преоценка около световната финансова криза, така че са относително надути. Властите в страната отговарят на притесненията от потенциален балон на жилищния пазар с макропруденциални мерки, които правят инвестициите в недвижими имоти не толкова привлекателни. Поради това цените на жилищата в Швеция остават относително стабилни от 2017 г. насам.

Цените на жилищата в Испания и Португалия частично се възстановиха след световната финансова криза, но тенденцията достигна края си през третото тримесечие на 2019 г. В някои испански области това отразява вече прегрят пазар, налагащ корекции на цените наред със забавянето на икономическия растеж и растящия брой на просрочените ипотечни кредити.

Някои страни обаче регистрират ускоряване на растежа на цените в сравнение с историческите тенденции. Най-изненадващата е Италия, където след много дълга поредица от спадове цените регистрират първото си покачване.

„Нови данни показват, че пандемията все още няма траен ефект върху цените на жилищата“, казва Плейснер. „Строгите блокади и високият брой на заразените хора по-рано през 2020 г. доведоха до краткосрочни последици, които често намираха отражение в понижаването на обемите от продажби. Благодарение на силните мерки на правителствата в подкрепа на икономиката и мораториумите върху дълга превес вземат средата на ниски лихви и високата достъпност на дълга. Пандемията не успя да преобърне общата тенденция“, допълва той.

Макар че преките последици от пандемията може да имат само краткосрочни последици за цените на жилищата, индиректните ефекти може да променят цените в дългосрочен план. Ако световната икономика страда повече и по-дълго време от очакваното, това ще се отрази и на националните жилищни пазари. Scope прогнозира свиване на световната икономика с около 4% през 2020 г. и възстановяване с 6% през 2021 г. Икономиката ще отбележи тази година най-големия си спад след Втората световна война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още