IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия не се справя с реформата на пазара на наеми

Пазарът е изкривен от наличието на т.анр. "стари наеми", както и други непазарни практики

15:36 | 15.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Freeimages.com</em></p>

Снимка: Freeimages.com

Властите в Португалия периодично разработват изцяло нови закони, с които да сложат в рамки пазара на недвижимите имоти, отдавани под наем, но не успяват да се справят с проблемите. Това коментират анализатори, цитирани от Financial Times.

Те дават за пример развитието на Лисабон. Градът е под натиска на туризма и нуждата от места за настаняване. Строителството е съсредоточено върху луксозни жилищни комплекси, вместо към достъпни домове, както и модерни търговски центрове, които постяват под риск старомодните магазинчета.

Лисабон и Порто са пример за липсата на добро управление в областта на наемите. И в двата града наематели и наемодатели обвиняват лошото законодателство за проблемите си.

А те се крият в нормите, регламентиращи т.нар. "стари наеми" - сключени преди 1990 г. и които са на значително по-ниска стойност от нивото на пазара в момента, както и на изкривявания от десетилетия, като например спорадично налаганите замразявания на наемите.

Така например един собственик на сграда с 30 апартамента в центъра на Лисабон получава около 3,8 хил. евро на месец, отдавайки собствеността си под наем. На реалния пазар днес приходите му биха били над 40 хил. евро. Магазинът на партерния етаж на тази сграда се отдава под наем за 4 евро на кв. метър, докато пазарната му стойност е около 80-100 евро.

През 2012 г. е приет закон, който да премахне това изкривяване на пазара с петгодишен гратисен период, но социалистическото правителство на страната предлага този период да бъде удължен.

Отпадането на привилегията ще доведе до отлив на наематели от центъра на града, защото наемите ще станат по-големи, отколкото могат да си позволят някои от тях. За много наематели разликата ще е в пъти - в един от казусите, коментирани от FT, разликата достига 500 евро.

Защитаващите удължаването на преходния период коментират, че трябва да бъдат подкрепени хората с ниски доходи, особено възрастните над 65 години. Тази промяна също така ще защити наемателите на търговски площи от историческо или културно значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още