IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползвателите на коуъркинг пространства ще се удвоят до 2022 г.

В България все повече корпорации използват възможностите на споделения офис

14:50 | 21.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Броят на споделените работни (коуъркинг) пространства в глобален мащаб ще нарасне от 14 411 през 2017 г. до малко над 30 хиляди през 2022 г. по данни на Global Coworking Unconference Conference (GCUC).

Това означава, че те ще се увеличават  с 16,1% на годишна база. Броят на членовете им ще расте дори по-бързо от броя на пространствата. Прогнозата е използващите коуъркинг места от 1,74 млн. през 2017 г. да надвишават 5 милиона през 2022 година, съобщиха от Work&Share, едно от най-големите коуъркинг пространства в София, което е рзположено върху площ от 2500 кв. м. 

„Наблюдаваме нарастваща тенденция големите корпорации да се възползват от предимствата на споделените работни пространства. Някои технологични гиганти, като IBM, Microsoft и Verizon, тестват използването на коуъркинг пространства за служителите си, така че да могат да бъдат по-близко и да взаимодействат по-лесно с иновативни стартиращи фирми“, коментира Божидар Георгиев, един от основателите на Work&Share.

Той обясни, че подобна тенденция се наблюдава и в България – компании като Кока Кола, Сосиете Женерал и БАКБ се обръщат към коуъркинг пространствата заради екосистемата, която изграждат и заради лесния достъп до иновативни идеи и нови таланти.

Повечето споделени пространства са фокусирани върху фрийлансъри и малки компании, коментират от екипа на Work&Share България. Те обаче променят тази концепция, предлагайки среда и на по-големи екипи и бързоразвиващи се компании.

От компанията посочват, че пример в световен мащаб в това отношение е WeWork – една от най-големите вериги за коуъркинг пространства в света, която през последната година е увеличила корпоративната си клиентска база с 370%. Към юни 2018 г. корпоративните обитатели съставляват приблизително една четвърт от членовете и приходите на WeWork. Веригата също така създават отделни пространства предазначени специално за клиенти като IBM, UBS и Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още