IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на офис площи в Европа е привлякъл рекордни инвестиции през 2017 г.

Средното равнище на свободни офис площи намалява и в много европейски градове достига историческо дъно

17:02 | 20.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2017 г. е била изключително успешна за пазара на офис площи в Европа, който е постигнал рекорден обем от инвестиции, показва доклад на BNP Paribas Real Estate, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Пазарът е бил в подем в повечето градове на Стария континент миналата година, най-вече в трите най-големи страни Германия, Франция и Великобритания, където бяха сключени големи сделки в офис сегмента.

Благодарение на стабилната икономика на Германия четирите най-големи пазара в страната са били особено активни с растеж на усвоените офис площи от 23% миналата година. В централната част на Лондон усвоените площи са нараснали с 11%, а големите сделки с офис сгради са били с 55% над средното равнище в последните години. Усвоените офис площи в Париж отчитат ръст от 9% миналата година.

Повечето европейски градове следват тази положителна тенденция, като най-голямо повишение на усвоените площи регистрират Дъблин (45%), Варшава (30%), Мадрид (29%), Милано (20%) и Амстердам (16%).

Спадът на свободните площи в Европа тласка цените нагоре

И през 2017 г. средното равнище на свободните офис площи в Европа намалява и на много пазари достига историческо дъно. Обемът от свободни площи спада на четирите най-големи пазара в Германия с 16% и с 6,5% в централната част на Париж. Най-голям спад обаче е отчетен в Букурещ (-410 базисни пункта), следван от Амстердам (-230 базисни пункта), Варшава (-200), Лисабон и Мадрид (-160). В същото време свободните офис площи в централната част на Лондон са се увеличили с 6,2% миналата година.

Наемите на първокласни офис площи са нараснали на повечето пазари в Европа в 12-те месеца на миналата година. Наемите в централните части на Париж отчитат ръст от 850 евро за кв. м на годишна основа, в Берлин с 396 евро за кв. м, в Брюксел с 310 евро за кв. м и в Милано с 550 евро за кв. м. В централните части на Лондон е регистрирано слабо понижение.

Инвестиците в офис площи в Европа бележат значителен ръст през 2017 г. и достигат общо 253 млрд. евро, което е повишение с 10% спрямо 2016 г. „Това е исторически рекорд за пазара и надвишава досегашното най-високо ниво от 245 млрд. евро, постигнато през 2015 г.“, казва Лари Янг, ръководител на International Investment Group, част от BNP Paribas Real Estate.

„Миналата година пазарът се възползва от подобряването на икономиката, намаляването на свободните площи и наличието на ликвидни средства“, допълва той. С 43% от общия обем инвестиции миналата година офисите остават най-предпочитаният сегмент от инвеститорите. Миналата година се характеризираше с продажбата на трофейни активи като небостъргачите Coeur Defense в Париж, Walkie-Talkie и Cheesegrater в Лондон и Sony Center в Берлин.

Лондон е привлякъл най-голям дял от инвестициите в офис площи миналата година - 16,8 млрд. евро, което е растеж от 45%, като чуждестранните инвеститори продължават да доминират на пазара. Париж запазва второто си място с лек спад на инвестициите с 1% спрямо 2016 г. Германските градове също са се представили добре, като половината от инвестираните обеми са били мегасделки за над 100 млн. евро, което е рекорд.

Доходността от офис площи – на историческо дъно

Доходността от първокласни офис площи през четвъртото тримесечие на 2017 г. е била средно 4,66% на 40-те пазара, анализирани в доклада, което е спад с 30 базисни пункта спрямо същия период на 2016 г. Най-ниската доходност от офис площи в Европа е отчетена в Берлин - едва 2,9%, заради очакванията, че наемите ще продължат да се повишават. Следват Мюнхен с доходност от 3%, Париж с 3,05% и Мадрид с 3,25%.

„Повечето индикатори показват положителен импулс за европейския пазар на офис площи през 2018 г. Очакваме повечето пазари да регистрират благоприятни тенденции по отношение на свободните площи, равнището на наемите и усвоените площи. Доходността от първокласни офис площи вероятно ще се стабилизира, но средните равнища ще продължат да намаляват. В резултат на това общата възвръщаемост от офис площи отново ще остане силна в много градове в Европа през 2018 г.“, казва Ричард Мал, ръководител на отдел „Проучвания“ в BNP Paribas Real Estate.

Според него основното предизвикателство за инвеститорите ще бъде да открият активи, които отговарят на изискванията им за придобиване. Мал прогнозира, че те ще се насочат към нововъзникващи локации, активи с добавена стойност и спекулативни схеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още