IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Кипър се възстановява от кризата

Продажбите и на местни купувачи, и на чужденци се увеличават, но местното търсене може и да е изкривено от данните за предовогорени кредити

13:44 | 18.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на имоти в Кипър се възстановява от кризата

Продажбите на имоти в Кипър се увеличават през юли, подкрепени и от сделките с чужденци – основен двигател на пазара през последните години, както и от покупките на местните жители, пише онлайн порталът TheMoveChannel.com.

Правителствените данни показват, че през юли продажбите на имоти в средиземноморската страна са се увеличили с 26% на годишна база. 

Сключените договори за покупко-продажба през месеца са общо 625 – и за бизнес имоти, и за жилища, показва статистиката на местния имотен регистър. Повече от две трети от сделките са с местни купувачи, а малко под една трета – с чуждестранни.

Ръстът на продажбите на местни жители на годишна база достига 24%. За първите седем месеца на годината увеличението е 34% на годишна база.

Данните сочат, че това е четвърти пореден месец на ръст на продажбите на имоти в Кипър на фона на увереното възстановяване на икономиката след тежката криза.

Все пак статистиката обхваща и договорите за преструктуриране на кредити, които не се разграничават от статистиката за реално закупените имоти, което означава, че изводите за търсенето, особено от местните жители, може и да не са много точни.

Единствено във Фамагуста и Пафос се отчита спад на броя на сделките. В останалите градове и региони в Кипър се регистрират ръстове на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още