IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Хонконг се оказва устойчив на кризата

Много купувачи са готови да се изправят пред рисковете и да вложат парите си в имот с надеждата за бъдещи печалби заради дисбаланса търсене/предлагане

11:07 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Противоречивият закон за сигурността, който заплашва да компрометира статута на Хонконг като азиатски финансов център, поне засега не забавя  най-скъпия пазар на недвижими имоти в света.

Десетки потенциални купувачи са чакали в дъжда миналата седмица, за са получат шанс да наддават за 94 апартамента в проекта Campton в централен Коулун. Цените започват от 6,8 млн. хонконгски долара (872 400 щатски долара) за апартамент с една спалня, предава Bloomberg

Всички жилища, с изключение на един от блоковете, са разпродадени за осем часа, което е донесло 880 млн. щатски долара на строителя – китайската China Vanke.

"Когато политическата система и икономиката са нестабилни, парите се обезценяват бързо", казва жена на име Ли, една от многото участващи в търга. Тя е искала да купи апартамент, за да запази стойността на парите си на фона на затягането на китайската хватка над специалния административен район.

Според Ли  пазарът на жилища може да издържи натиска на влошаващата се икономика, защото предлагането никога няма да настигне търсенето. „Хонконг все пак е много малко място“, коментира тя. "Ако погледнете цените на жилищата преди 20 години и сега, закупените имоти тогава носят огромни печалби“, посочва тя.

На пръв поглед времето не изглежда да е най-подходящото за покупка на имот в града. Бъдещето на бившата британска колония е затъмено заради въвеждането на законопроекта за сигурност от страна на Китай, което подтикна САЩ да заплашат, че ще премахнат специалния статут на Хонконг.

Законодателството предизвиква загриженост заради отлива на капитали. Това доведе и до нови масови протести. Напрежението в града нараства на фона на опита на властите да възстановят икономиката и от пандемията. Очаква се през тази година икономиката да отбележи рекордно свиване от 7%.

За някои жители политическите и икономическите сътресения правят недвижимите имоти по-добър залог от други активи. През миналия месец Sun Hung Kai Properties Ltd. продаде 97% от своите 298 апартамента в Wetland Seasons Park за един ден, като си осигури от това 2 млрд. хонконгски долара.

Данните подкрепят твърдението на Ли, за което писахме по-горе. Цените на имотите са се покачили с 230% от 2000 г. насам, показват данни на агенцията Centaline Property Agency Ltd. Въпреки свиващата се икономика, цените на съществуващите жилища нарастват с 1,2% през тази година и са най-високи от ноември на базата на индекса Centaline.

Дори като цените и продажбите спадат на пазари като Лондон и Сингапур, Хонконг регистрира 6 885 сделки с имоти през май, което е 12-месечен връх. Средната цена на 1 кв.м площ е над 171 хил. хонконгски долара (над 22 100 щатски долара).

„Цените се оказаха изключително издръжливи, особено ако вземете предвид, че пазарът в Хонконг се превърна в нарицателно за недостъпност“, коментира Саймън Смит, ръководител на научните изследвания и консултантската дейност в Savills Plc. Смит посочва постоянно ниски реални лихвени проценти и сравнително успешното справяне с пандемията в града, за да обясни устойчивостта на пазара.

В дългосрочен план ограниченото предлагане и силното търсене, произтичащо от ниския дял на собственост на жилища и близките до нулата лихвени проценти, ще подкрепят пазара, според доклад на Morgan Stanley от 26 май.

Това не означава, че пазарът на имоти в Хонконг не се сблъсква с рискове. Бизнесът пострада сериозно заради пандемията, а безработицата е най-висока от десетилетие насам. Макар загубите на работни места да са предимно в нискоквалифицирани сектори като търговията на дребно и ресторантьорството, разпространението на безработицата сред професионалистите ще се отрази върху способността им да изплащат ипотеките. В тази връзка Savills очаква цените на жилищата в специалния административен район да спаднат с 5% през 2020 г.

Не всички проекти също така привличат купувачи. В Emerald Bay на China Evergrande Group са продадени  само осем от 338 жилища в неделя. Апартаментите са на пазара от няколко месеца. Компанията не е отговорила на въпросите на Bloomberg.

Рецесията и намаляването на продажбите на дребно също се отразяват върху акциите на строителните компании. Индексът  Hang Seng Properties Index, в който влизат най-големите строителни фирми, се понижава с 18% тази година срещу 12% спад на водещия бенчмарк Hang Seng. Строителите, съсредоточени върху жилищните недвижими имоти, като Sun Hung Kai Properties, се представят идея по-добре от тези, които изграждат бизнес имоти.

Съмненията за бъдещето на Хонконг вече подтикнаха някои жители да заговорят за емиграция, за да избегнат китайската хватка. Нерезидентните банкови депозити отбелязват рекордно високо ниво в Сингапур през миналата седмица, което е ранен знак, че някои хора от Хонконг преместват парите си.

Засега обаче много купувачи на жилища изглежда са готови да се изправят пред рисковете. „Хонконг е един от най-живите и гъстонаселени градове в Китай, ако не и Азия“, казва Саймън Смит. „Ако запази статута си на глобален град от първо ниво, портал към Китай и международен финансов център, няма причина пазарите на жилища и бизнес имоти да не продължават да процъфтяват“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още