IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж съди Airbnb заради нерегистрирани обяви на жилища

Конфликтът може да излезе солено на компанията за краткосрочно отдаване на жилища под наем, тъй като френската столица е един от най-големите ѝ пазари

10:11 | 16.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Властите в Париж съдят Airbnb и искат компанията за краткосрочни наеми на жилища да премахне хиляди нерегистрирани в общината обяви във френската столица. Ходът предвещава конфликт, който може да излезе солено на компанията на един от най-големите й пазари в света, съобщава Wall Street Journal.

Париж поиска френски съд да принуди Airbnb и други по-малки платформи да премахнат обяви, които не отговарят на новия закон, изискващ от парижани, отдаващи под наем основното си жилище на сайтове като Airbnb, да показват градски регистрационен номер в обявите си.

Градът поиска от съда да наложи глоба на сайтовете за споделяне на жилище от 1 000 евро (1 233 долара) на обява на ден, ако те не се съобразят с изискванията. Глобите могат да надхвърлят 1 млн. евро на месец за Airbnb предвид броя на обявите на сайта ѝ, казва Ян Броса, заместник-кмет на Париж, отговарящ за жилищната политика. Съдът ще разгледа иска на 12 юни, допълни той.

„Разочаровани сме от това решение, което ще засегне местните семейства, споделящи домовете си. То поставя техните нужди след финансовите интереси на големи хотелски вериги и добре финансирани лобистки групи“, заяви  говорител на Airbnb в комюнике. „Ще продължим да работим с Париж по прости и ясни правила, които функционират за всички, не само за големия бизнес“, допълни той.

Съдебното дело засилва натиска върху Airbnb заради влиянието ѝ върху местните пазари на жилища под наем. Париж и много други градове твърдят, че краткосрочните наеми на компанията правят по-изгодно за собствениците на имоти да обслужват туристи, отколкото да отдават домовете си под наем на дългосрочни жители и заради това се стремят да ограничат периода на отдаване.

Властите във френската столица смятат, че регистрационните номера помагат за проследяване на съответствието с годишния лимит от 120 нощувки, който цели да предотврати възможността кратксрочните наеми на жилища да завладеят града.

„За нас на карта е заложена самата идентичност на Париж. Не можем да позволим Париж да се превърне в музеен град, в който никой не може да си позволи да живее“, категоричен е Броса.

За да разсее напрежението, през ноември Airbnb съобщи, че ще започне да прилага автоматично лимита от 120 нощувки в центъра на френската столица, като на практика принуди някои домакини да се съобразят със законовото ограничение в града върху краткосрочното отдаване под наем на некомерсиални жилища. Сайтът обаче заяви, че няма да приложи същата мярка в други части на града, с което предизвика гнева на кметството.

„Редовно публикуваме информация за положителното влияние на споделянето на жилища в Париж, а и повечето домакини са обикновени парижани, които отдават дома си“, каза говорител на Airbnb.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още